VELIKI PRIJATELJ HRVATSKE

ODLAZAK LEGENDARNOG POLITIČARA: Preminuo Hans-Dietrich Genscher, zagovornik priznanja Republike Hrvatske

Preminuo je Hans-Dietrich Genscher, njemački političar i bivši ministar vanjskih poslova, javlja Spiegel. Između ostalog, poznat je i po tome što se zalagao za međunarodno priznanje Hrvatske.

Iz njegova ureda objavljeno je da je ovaj 89-godišnji političar umro zbog zatajenja kardiovaskularnosg sustava. Od 1969. do 1974 bio je ministar unutarnjih poslova, a gotovo cijelo vrijeme od 1974. do 1992. ministar vanjskih poslova i njemački vicekancelar.

Najdugovječniji njemački šef diplomacije

Genscher je bio najdugovječniji šef diplomacije i vicekancelar u suvremenoj njemačkoj povijesti. Za njegova mandata zbilo se niz važnih događaja u kojima je igrao značajnu ulogu, kao što su okončanje hladnog rata i ponovno ujedinjenje Njemačke. Za vrijeme raspada Jugoslavije bio je jedan od glavnih zagovornika brzog priznanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske.

Genscher je imao značajnu ulogu u zaustavljanju agresije JNA na Sloveniju i Hrvatsku, kao i u procesu priznavanja državne samostalnosti republika bivše SFRJ (1991.–92.). Na dvadesetu obljetnicu njemačkog priznanja Republike Hrvatske (odluka o tome donesena je 23. prosinca 1991.) dnevne novine Frankfurter Algemeine objavile su opširan intervju s Genscherom.

Genscher

‘Bilo je potpuno jasno da Milošević želi Veliku Srbiju’

Tom je prilikom ispričao kako ga je tadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar sredinom lipnja 1991. pozvao u Beograd da tamo razgovara s različitim skupinama. “Tamo sam prvi i jedini put sreo Miloševića. Bilo mi je potpuno jasno, taj čovjek želi Veliku Srbiju”, priča Genscher. Je li Milošević to tako rekao? “Ne, ali bilo je jasno. Radilo se o dojmu kojeg je ostavljao”, kazao je Genscher, prenosi DW.

“Odluka o priznanju ovih dviju zemalja (Hrvatske i Slovenije) bila je rezultat razvoja koji se više nije mogao vratiti unazad. Milošević nije prepoznao znakove vremena, jer kao najveća republika, Srbija je trebala jačati prava drugih članica, umjesto da ih ograničava. No Milošević je činio upravo suprotno”, zaključio je tada.

genscher tudjman

Za svoj je doprinos međunarodnom priznanju Hrvatske Genscher 1996. dobio i Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, odlikovanje koje se dodjeljuje hrvatskim i stranim ministrima i drugim visokim dužnosnicima za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Republike Hrvatske.

Povratak na Net.hr