Odjeću od prošle godine prodaju kao novu, i to za veću lovu!

Garderoba iz prošlogodišnjih kolekcija koja lani nije našla kupce, ove godine se u Srbiji prodaje po cijeni većoj nego prošle godine. No to nije najveći problem. Čini se, naime, da ta odjeća nije bila pravilno skladištena jer izaziva alergijske reakcije na koži.

Srpski Blic piše kako iskustva dermatologa pokazuju da im se sve više mladih obraća s kožnim oboljenjima koja su navodno dobili isprobavajući prljavu odjeću i obuću. Uvjete u kojima se skladišti odjeća iz prethodnih sezona ne kontrolira nijedna inspekcija.

“A trebalo bi. I to ne jedna, nego tri. Tržišna inspekcija bi trebala kontrolirati je li količina robe odgovara knjigama koje vode, sanitarna bi trebala kontrolirati zdravstvene uvjete u kojima se čuva odjeća, a fitosanitarna bi trebala provjeravati koje se kemikalije koriste za ubijanje gamadi – štakora i buba, i kakav utjecaj te kemikalije imaju po zdravlje građana”, komentirao je Goran Papović, predsjednik srpske Nacionalne organizacije potrošača.

‘Sve to ima opasan utjecaj na zdravlje ljudi’

I Vera Vida, predsjednica Centra potrošača Srbije, smatra da bi bila potrebna ozbiljna kontrola skladišta, jer vlasnici butika “stavljaju različite kemikalije i naftaline kako bi zaštitili odjeću od moljaca, a sve to ima opasan utjecaj na zdravlje ljudi”.

A što se cijena tiče, Blic navodi kako se primjerice kaput, koji se lani prodavao za 5.500 dinara (oko 48 eura), sada prodaje za 400 dinara više, odnosno 5.900 dinara (oko 51 euro). Trgovci kažu da su u nove cijene uračunali cijenu promjene tečaja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr