OD DAMASKA DO TOVARNIKA (I DALJE)

ODGOVORI NA TEŠKA PITANJA: Ova animacija sjajno objašnjava uzroke izbjegličke krize

Dok se Europa suočava s najvećom izbjegličkom krizom još od Drugog svjetskog rata, svijet se pita što se to zapravo zbiva i kamo sve vodi. U ovom kratkom animiranom filmu objavljenom na YouTubeu, na jednostavan način objašnjeni su uzroci humanitarne katastrofe kojoj od prekjučer neposredno svjedočimo i u Hrvatskoj.

Izvor ove nabujale izbjegličke rijeke je u Siriji odakle je trenutačno raspršen najveći broj izbjeglica u svijetu.

Kada je i zašto sve počelo?

Ovaj video ukratko podsjeća na genezu krize: od dolaska obitelji al-Asad na vlast u Siriji 1960-ih  i njihove kvazidiktature koja je 2011. brutalnim terorom uzvratila na pokušaj revolucije dignute na valu sličnih prevrata znanih kao Arapsko proljeće.

Ovaj video također govori o mnoštvu međusobno zaraćenih etničkih i vjerskih skupina, o pojavi ISIL-a, koji je iskoristio kaos u zemlji, o strahotama građanskog rata, masovnim ubijanjima, mučenjima, o upotrebi nedozvoljenog oružja i bojnih otrova, o ubijanju djece…

SIRIJAC ODGOVORIO NA 6 VAŽNIH PITANJA: Otkrio zašto je izbjeglicama cilj upravo Europa

Kamo i zašto idu izbjeglice?

Trećina stanovnika Sirije danas je raseljena unutar raskomadane države, a četiri milijuna ih je pred svim tim strahotama otišlo u zbjegove. Čak 95 posto njih zbirnuto je u izbjegličkim kampovima, ponajviše u Turskoj, Libanonu, Jordanu, Egiptu i Iraku.

Odgovori na teška pitanja jednostavno su dani u ovom poučnom videu…

KATASTROFA U SIRIJI: U manje od pet godina raseljeno je više od 11 milijuna ljudi

 

Povratak na Net.hr