BIVŠI KATALONSKI ČELNIK

IZDAN EUROPSKI UHIDBENI NALOG ZA PUIGDEMONTA, A ON PORUČUJE: ‘Spreman sam sudjelovati na prijevremenim izborima’

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je pobjegao iz Španjolske u Belgiju nakon što je njegova vlada smijenjena zbog proglašenja neovisnosti, rekao je danas da je spreman sudjelovati na prijevremenim izborima u Kataloniji idući mjesec.

Puigdemont je jučer ignorirao sudski nalog da se vrati u Španjolsku kako bi odgovorio na optužbe za pobunu i zloporabu javnog novca zbog proglašenja neovisnosti Katalonije.

Španjolski sudac izdao je pak danas uhidbeni nalog protiv smijenjenog katalonskog predsjednika Puigdemonta i četvorice njegovih suradnika koji su s njim otišli u Belgiju.

ZA PUIGDEMONTOM IZDAN UHIDBENI NALOG! On je i dalje u Bruxellesu i nema namjeru ići na sud u Madrid

“Spreman sam biti kandidat… kampanju se može voditi bilo gdje”, rekao je za belgijsku državnu televiziju RTBF, govoreći o izborima koje je za 21. prosinca sazvao premijer Mariano Rajoy.

“Smatramo se legitimnom vladom. Mora postojati kontinuitet da se svijetu kaže što se događa u Španjolskoj… Izbori s vladom u zatvoru neće biti neutralni, neovisni i normalni.”

Kazao je također da je spreman surađivati s pravosuđem, ali belgijskim.

PUIGDEMONTOVIM MINISTRIMA PRIJETI I DO 30 GODINA ZATVORA: Optuženi su za pobunu, neposluh i aktivnosti protivne Ustavu, kreću masovni prosvjedi

OSAM PUIGDEMONTOVIH MINISTARA OSTAJE U PRITVORU! Njihov šef i dalje je u Belgiji, tužiteljstvo traži izdavanje europskog uhidbenog naloga

‘Kampanju se može voditi bilo gdje’

“Neću bježati pred pravosuđem. Izići ću pred pravosudne vlasti, ali prave pravosudne vlasti”, rekao je, dodajući da su španjolske vlasti ispolitizirane.

“Rekao sam svojem odvjetniku da kaže belgijskim pravosudnim vlastima da sam u potpunosti spreman surađivati.”

Devetero članova Puigdemontove vlade pritvoreno je u četvrtak u očekivanju istrage i mogućeg suđenja.

POTVRĐENA OPTUŽNICA KATALONSKOM VOĐI: Puigdemont se mora pojaviti na sudu u Madridu

Jedan od njih, Santi Vila, pušten je u petak nakon što je platio jamčevinu od 50.000 eura. Ostalima to nije dopušteno i mogli bi ostati u pritvoru do četiri godine.

Vila je napustio katalonsku vladu prije proglašenja neovisnosti i zagovara dogovorno rješenje sa središnjom vladom iako podržava secesiju. Želi biti vodeći kandidat Puigdemontove Katalonske demokratske stranke na regionalnim izborima.

IZ BRUXELLESA SE OGLASIO CARLES PUIGDEMONT: ‘Ovdje sam zbog sigurnosti, ali neću tražiti azil’

Spreman je surađivati s pravosuđem, ali belgijskim

Još šestero katalonskih čelnika trebalo bi svjedočiti 9. studenoga pod istim optužbama.

Četvero članova smijenjene vlade nalazi se zajedno s Pugidemontom u Belgiji i također su odbili svjedočiti pred španjolskim sudom. I za njima bi mogao biti izdan europski uhidbeni nalog.

Belgija će tada imati maksimalno tri mjeseca da odluči hoće li ih izručiti Španjolskoj.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr