CASTROV ODLAZAK

OD EKSPLOZIVNIH CIGARA DO OPASNE LJUBAVNICE: Ovo su samo neki od 638 atentata koje je El Commandante preživio

Fidel Castro najvjerojatnije je preživio najveći broj pokušaja atentata u odnosu na sve ostale svjetske vođe u povijesti. Kao čovjek koji na korak do velikih demokratskih Sjedinjenih Američkih Država uspostavio socijalističku državu često je bio pod prismotrom, ali i na meti CIA-e.

Njegov bivši tjelohranitelj, Fabian Escalante, rekao je jednom prilikom kako je na El Commandantea bio pokušan atentat čak 638 puta. Velik broj njih izveden je u okviru operacije Mungos koju je potpisao JFK nakon ‘incidenta’ u Zaljevu svinja.

ODLAZAK ‘BESMRTNOG’ FIDELA: Kako je Raul Castro objavio vijest o smrti svoga brata: ‘Idemo dalje, u pobjedu!’

Cigare i školjke

Najzgloglasniji pokušaj atentata na Castra vjerojatno je onaj u kojem je glavnu ulogu imala eksplozivna cigara. On je bio poznat po ljubavi prema cigarama te je CIA pokušala to iskoristiti. Priča o ‘začinjenoj’ cigari često je spominjana, ali nikad dokazana, no Escalante tvrdi kako je CIA jednu drugu cigaru otrovala, a treću pak, u nastojanju da ga osramote, ‘začinila’ LSD-om.

Neke druge urote, navodno od strane CIA-e, namjeravale su iskoristiti Castrovu ljubav prema ronjenju, te je ideja bila podvaliti eksploziv u školjke koje bi Castro mogao izroniti, a jednom prilikom su mu, navodno, ronilačko odjelo pokušali premazati vrlo otrovnim gljivicama.

KUBANSKI ZAVODNIK: Castro je spavao s više od 35 tisuća žena: ‘S jednom za ručak i jednom za večeru’

I mafija ga htjela maknuti

Na Fidela su bili pokušani i brojni atentati iz mnogo konvencionalnijih oružja, primjerice granata i pušaka.

Mafija ga je pak pokušala otrovati s kapsulom koju ipak nisu uspješno uspjeli ubaciti u njegov shake u restoranu hotela Libre.

BORAC ZA PRAVDU ILI DIKTATOR? Lista groznih poteza kojima je Castro ozbiljno prekršio fundamentalna ljudska prava

Opasna ljubavnica

Jednom prilikom CIA je. navodno, angažirala njegovu ljubavnicu da ga otruje, on je to predosjetio te joj čak ponudio vlastiti pištolj da mu oduzme život. Ona mu je na to rekla – ‘Ne mogu to napraviti…’.

Preživljavanje svih tih pokušaja atentata postalo je nešto čime se Castro ponosio. ‘Kada bi preživljavanje atentata bilo olimpijska disciplina, ja bih odnio zlato’, govorio je El Commandante.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr