KAKO ZAUSTAVITI KIMA?

OD DIPLOMACIJE DO NUKLEARNOG NAPADA: Sedam američkih scenarija za eliminiranje sjevernokorejske prijetnje

Nakon što je postalo jasno da Sjeverna Koreja ima balističke rakete kojima može gađati ciljeve u SAD-u te je stalnim testiranjima i prijetnjama upotrebom nulearnog arsenala provocirala i susjede i Amerikance, nizaju se mogući scenariji raspleta ili novog zapleta krize.

‘SVE OPCIJE SU OTVORENE’: Trump se oglasio nakon prijeteće poruke Sjeverne Koreje o katastrofalnim posljedicama za SAD

Analitičar Daily Maila naveo je sedam mogućih scenarija za neutraliziranje Sjeverne Koreje, uz istovremeno izbjegavanje velikog globalnog sukoba ili čak 3. svjetskog rata.

1. Diplomacija

Za neke analitičare, provokativne akcije Kim Jong-una su ono što bi psihijatri nazvali “plačem djeteta koje traži pažnju”. Mali dječak se ponaša loše da bi ga najveći dječak u kvartu, SAD, ozbiljno shvatito. Prihvatite Sjevernu Koreju kao sebi jednaku, a ne kao nekakvu skitnicu, kažu ti analitičari.

Problem je što su i Kimov djed (Kim Il-sung, koji je izveo invaziju na Južnu Koreju kojom je započeo Korejski) i otac (Kim Jong-il koji je Sjevernu Koreju pretvorio u nuklearnu silu) znali šarmirati delegacije iz Washingtona izvještajima o njihovim planovima za reformu, dok su istovremeno neumoljivo provodili svoj nuklearni program. Popustlivost prema Sjevernoj Koreji uvijek se pokazala pogrešnom.

U ovom scenariju Trumpova administracija bi sigurno tražila obustavu nuklearnog programa, a Kim se ne želi odreći svoje najjače karte.

2. Sankcije

Ako se s Kimom ne može zdravorazumski razgovarati tada bi ga teže gospodarske sankcije prisilile da izabere između gospodarske održivosti Sjeverne Koreje i njegovog junačenja nuklearnim oružjem. Vijeće sigurnosti UN-a, koje uključuje Kinu i Rusiju, više puta je poduprlo sankcije otkako je Pyongyang započeo nuklearne i raketne testove prije desetak godina.

No, s više od 90 posto trgovine Sjeverne Koreje koja prolazi kroz Kinu, Kineze bi ove sankcije značajno financijski pogodile, dok bi kaotičan gospodarski kolaps u Sjevernoj Koreji mogao donijeti milijune sjevernokorejskih  izbjeglica na kineskoj granici.

SAD I J.KOREJA POČINJU VOJNU VJEŽBU ZA OBRANU OD S.KOREJE, PJONGJANG TO NEĆE MIRNO GLEDATI: ‘Uništit ćemo vas’

U stvarnosti, sankcije djeluju vrlo sporo. Bila su potrebna desetljeća sankcija da bi se postigao sporazum s Iranom, sporazum u koji ni Trump ni Izrael još uvijek ne vjeruju. Bi li vjerovali u onaj sa Sjevernom Korejom?

3. Ograničeni napad

SAD ima niz zrakoplovnih baza u Južnoj Koreji, Japanu i na Guamu, odakle bi udario bombama B1, krstarećim raketama i teškim bombama zajedno s flotom nosača nuklearnih zrakoplova.

Iako bi ova silna vatrena moć u konačnici uništila veliku vojnu nuklearnu infrastrukturu Sjeverne Koreje i 10.000 topničkih mjesta, Sjeverna Koreja je spremnija nego ikada za zračne napade. Ona ima mobilne lansere za premještanje i skrivanje projektila, a nove sjevernokorejske rakete su na kruto gorivo (a ne na tekuće), pa bi se puno brže mogle biti spremne za odmazdu prema Seulu, glavnom gradu američkog saveznika Južne Koreje, u kojem živi više od 10 milijuna ljudi.

Ne postoji siguran način za neutraliziranje nuklearnih bojevih glava Kim Jong-una zračnim napadima. Bili bi potrebni i napadi specijalnih snaga, što bi moglo rezultirati pravim ratom.

4. Potpuna invazija

Iako su daleko bolje opremljen od Sjeverne Koreje, Sjedinjene Američke Države bi trebale najveći dio svoje vojne snage prebaciti u Južnu Koreju žele li brzu pobjedu, što bi ih ostavilo izloženima na nekim drugim kriznim lokacijama u svijetzu. Rat u Koreji vezao bi tamo američku vojsku i marince – osim ako 650 tisuća vojnika Južne Koreje ne bi sudjelovalo. A Južna Koreja ne želi sudjelovati u preventivnom ratu koji bi Seoulu zaprijetio brzim uništenjem.

Prema podacima američke obavještajne službe, Sjeverna Koreja ima između 20 i 60 nuklearnih bombi. Ako bi ih samo nekoliko bilo lansitrano prema južnokorejskim gradovima, žrtve bi bile goleme.

5. Atentat

Eliminacija Kim Jong-una i njegovih ključnih zapovjednika u ubilačkom napadu je nedvojbeno najjeftiniji i najmanje razoran izbor u pogledu vojnih i civilnih žrtava. No, čak ni uspješan atentat ne bi zaustavio djelovanje topništva i ispaljivanje raketa kao odmazdu protiv Južne Koreje i Japana.

To bi također moglo zahtijevati američku i južnokorejsku okupaciju Sjeverne Koreje, gdje bi bili suočeni s otporom gerile, što bi vjerojatno uključivalo i upotrebu kemijskog i biološkog oružja. Ni Kina ne bi bila zadovoljna brzim kolapsom Kimovog režima jer bi to dovelo milijune izbjeglica na njezin teritorij.

Ako, pak, atentat ne bi uspio, Kimova bi osveta bili žestoki napadi na Južnu Koreju, Japan i sve američke baze unutar dometa.

U stvarnosti, atentat na Kima vjerojatno bi značio totalni rat.

6. Američki nuklearni udar

Opcija prvog udara je “nezamisliva”, iako neki u Washingtonu razmatraju korištenje američku nuklearnu superiornost u eliminiranju Sjeverne Koreje.

AMERIČKI DUŽNOSNICI PRIZNALI: ‘Sjeverna Koreja može gađati većinu SAD-a, ali znaju da bi napad bio suicidalan’

Treba znati da bi takav napad mogao ubiti milijune Sjevernokorejaca, ali i alarmirati američke europske saveznike te potaknuti masovno povećanje budžeta za obranu u Kini i Rusiji.

7. Kineski pritisak

Kinesko suparništvo sa SAD-om bilo je ključni čimbenik u odnosu  Kine sa Sjevernom Korejom posljednjih godina. Sjeverna Koreja se u tom smislu pokazala korisnom jer su njezine nuklearne ludorije prisilile Washington da od Pekinga traži smirivanje njegovog štićenika.

I Kina je dobro iskoristila svoje poslovanje sa Sjevernom Korejom. U zamjenu za čvrstu valutu – koju ovi koristi za kupnju komponenti i stručne pomoći za svoj nuklearni program – Sjeverna Koreja je davala jeftinu radnu snagu i sirovine kineskim tvrtkama.

Kina, međutim, sve više otkriva da dinastija Kim nije baš najugodniji klijent. Užasno ubojstvo Kim Jong-unovog strica – navodno su njime nahranili pse – koji je za Peking bio ključni čovjek Kimovog režima još od 2013. godine, bio je upozorenje da postoje ograničenja onoga što Kina može naložiti Kimu.

JUŽNA KOREJA I SAD SUGLASNI U OBUZDAVANJU SJEVERNE KOREJE: Trump i Moon Jae-in dogovorili daljnje korake

Bez kineske potpore, vojno gospodarstvo Kim Jong-una brzo bi se ugušilo. Pa, zašto onda Kina ne bi napravila više od prekida isporuke nafte i kupovanja Kimovog ugljena? Istina je da je Peking oprezan. Kimovo nuklearno zastrašivanje također može biti usmjereno i na Kinu, dok bi propast njegovog režima značio poplavu izbjeglica na kineskom tlu.

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da su sve opcije bile na stolu, govoreći o mogućoj vojnoj akciji SAD-a protiv Sjeverne Koreje, nakon što je čestitao samome sebi jer mu se učinilo da ga Kim “počinje poštivati”. Što, zapravo, znači da su sve navedene opcije jednako moguće – i nemoguće…

Povratak na Net.hr