SAEB EREKAT

OD COVIDA-19 UMRO GLAVNI PALESTINSKI PREGOVARAČ: Snažno je zagovarao rješenje sukoba s Izraelom

Oštro je kritizirao izraelsku politiku naseljavanja na okupiranom teritoriju koja bi mogla, po njegovim riječima, uništiti izglede za postojanje održive Palestine

Saeb Erekat, glavni palestinski pregovarač u mirovnom procesu s Izraelom, umro je u utorak u dobi od 65 godina, nakon što je obolio od covida-19, rekao je dužnosnik njegovog pokreta Fatah.

Desetljećima istaknuti palestinski glasnogovornik, Erekat je također obnašao dužnost glavnog tajnika Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i bio je član njezine najmoćnije frakcije – Fataha.

Snažno je zagovarao rješenje o dvije države za okončanje sukoba s Izraelom i oštro je kritizirao izraelsku politiku naseljavanja na okupiranom teritoriju koja bi mogla, po njegovim riječima, uništiti izglede za postojanje održive Palestine.

Erekat je potvrdio 8. listopada da je zaražen koronavirusom.

Godine 2017. podvrgnut je transplantaciji pluća u SAD-u, zbog čega mu je oslabljen imunitet.

Prošli tjedan prebačen je iz svog doma u gradu Jerichu na Zapadnoj obali u medicinski centar Hadassah u Izraelu. Liječnici su ga priključili na respirator i uveli u medicinski izazvanu komu nakon što mu se stanje pogoršalo.

Povratak na Net.hr