OČAJNI SU LJUDI NAJOPASNIJI: Pod pritiskom koalicije barbari ISIS-a koriste se s nekoliko brutalnih tehnika ratovanja

Tjedan dana traje bitka za Mosul, a velika koalicija na čelu sa SAD-om postiže vrlo brz napredak pri istjerivanju militanata takozvane Islamske države iz tog iračkog grada. Oslobođeno je 78 sela i ubijeno 800 džihadista, no uz sve te pobjede koalicija se suočava sa žestokim otporom ISIS-a, piše CNN.

Militanti su masivno nadjačani – u bitci sudjeluje 90.000 iračkih vojnika, boraca Peshmerge i ostalih vojnika, zbog čega je ISIS primoran osloniti se na posebne taktike borbe kako bi pričinio veću štetu neprijateljima i terorizirao lokalne civile.

Za to se služe s nekoliko taktika.

Podmetanje toksičnih požara

ISIS namjerno pali naftna polja kako bi otežao pregled i umanjio efektivnost zračnih napada koalicije. U četvrtak su zapalili tvornicu sumpora, tako što su postavili eksplozive oko tvornice. Vatra je gorjela danima, emitirajući toksične oblake zbog kojih je na stotine civila moralo potražiti medicinsku pomoć. Osim toga, time su dodatno zakompliciralo vojne operacije na tom području.

Bombe

Budući da su unaprijed znali da snage koalicije kreću u bitku za Mosul, ISIS-ovci su imali dovoljno vremena da se pripreme za taj napad. Ceste prema i oko Mosula prepune su eksploziva i eksplozivnih uređaja, mnoštvo je zamki koje su ostavili džihadisti. Tijekom operacije u Mosulu denotirano je 400 ekslozivnih naprava. Vođa Peshmergi, general Bajat Mzuri, kazao je kako je više boraca izgubio zbog takvih naprava, nego što ih je poginulo na bojnom polju.

Samoubilački napadi

Ovakvi napadi postali su karakteristični za ISIS-ove militante. Bilo da nose eksplozivne prsluke ili se raznesu u nekom vozilu, džihadisti su na taj način uspjeli pričiniti znatnu štetu, posebno za snage iračke vojske.

Tuneli

Ključni dio ISIS-ove obrambene strategije za Mosul predstavlja konstrukcija vrlo detaljne mreže tunela u tom gradu i okolnim mjestima. Takvi tuneli džihadistima služe za bijeg, skrivanje, transportiranje opreme i osoblja bez da ih detektiraju zračne snage. Također ih koriste za iznenađujuće napade na prolazeće koalicijske trupe.

Dopisnici CNN-a svjedočili su kako borci ISIS-a odjednom izlaze iz tla te napadaju snage koalicije koje se približavaju Mosulu. Tek jedan militant s eksplozivnim prslukom dovoljan je da predstavlja veliku prijetnji vojnicima. Borci Peshmerge kazali su kako su u pojedinim tunelima pronašli tanjure hrane koja je još bila topa, što dovoljno govori o tome koliko se snage koalicije ponekad približe džihadistima prije nego što oni pobjegnu.

Napadi distrakcije

Kako se koalicija približava Mosulu, ISIS sve češće izvodi iznenadne napade na dijelove Iraka kako bi skrenuo pozornost koalicijskih snaga na te dijelove zemlje te ih natjerao da resurse preusmjeri u ta područja. Jedan od takvih napada izveli su prije nekoliko dana u Kirkuku, 175 kilometara udaljenom od Mosula, nakon kojeg je slijedio novi napada na južni dio grada.

Istog dana, spavajuće ćelije ISIS-a izvele su iznenadni napad u Rutbi, gradiću provincije Anbar, stotinama kilometara udaljenom od Mosula kojeg su u svibnju iračke snage otele Islamskoj državi.

Masovna ubojstva iz osvete

Posljednje takvo ubojstvo ISIS je izveo u selu Nimrud, kojeg su oslobodili irački vojnici. Nisu ostavili trupe koje bi osigurale teritorij, stoga su se džihadisti vratili i brutalno se osvetili nad civilima te ih pobacali u masovnu grobnicu.

Koriste ljudski štit

Džihadisti Islamske države civile koriste kao živi štit pa su tako u četvrtak i petak ubili ukupno 248 muškaraca i dječaka u Mosulu te ih koristili u tu svrhu.

Kako bi se zaštitio ISIS je oteo i 500 obitelji iz sela u okolici Mosula.

Dronovi

ISIS se modernizirao pa su džihadisti počeli upravljati dronovima, koje koriste kako bi bacali eksplozive te locirali mete koje planiraju pobiti u artiljerijskoj pucnjavi. CNN-ovi reporteri svjedočili su situaciji u kojoj je dron prvo nadlijetao položaj Kurda, nakon čega je počeo žestok ISIS-ova napad granatama i pucnjavom.

Povratak na Net.hr