POVUKLA SE POLICIJA

OČAJ U MAĐARSKOJ: Izbjeglice provalile na kolodvor i ugurale se u vlak koji ne ide nikamo

Bugarske vlasti uhitile su 125 stranaca u glavnom gradu Sofiji zbog ilegalnog ulaska u zemlju bez podnošenja zahtjeva za azilom, a istodobno u Budimpešti migranti su provalili u zgradu glavnog kolodvora nakon što se policija povukla i zaposjeli su prazni vlak.

Nakon dva dana onemogućavanja ulaska u glavni kolodvor mađarska policija se u četvrtak ujutro povukla i stotine migranata uguralo se u vlak u nadi da će otputovati na zapad u Austriju ili Njemačku. S razglasa su se počele emitirati obavijesti da taj vlak ne kreće nikuda, no migranti iz njega ne žele izaći. “Pažnja molim, vlak s perona 8 ne kreće, molim vas napustite ga”, ponavljalo se s razglasa. Mnogi su i dalje pokušavali ući u vlak sa svojom djecom kroz vrata i prozore, izvijestio je Reutersov fotograf. Mađarske željeznice objavile su da nema vlakova koji voze za zapadnu Europu a to je potvrdio u Beču i glasnogovornik austrijske policije koji je izjavio da trenutačno nema vlakova koji voze iz Budimpešte za Beč s mađarske željezničke postaje Keleti.

Broj ilegalnih prelazaka novi zakon svodi “na nula”

Više od 2000 migranata kampiralo je ispred kolodvora Keleti koji je za njih bio zatvoren dva dana s obrazloženjem da Europska unija brani putovanje bez važećih dokumenata. Povlačenje polciije sa stanice nije objašnjeno ali poklapa se s početkom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljaju izmjene zakona kojima će se uvesti strože kazne za osobe koje ilegalno ulaze u Mađarsku. Utjecajni zastupnik vladajuće stranke Gergely Gulyas kazao je kako će se amandmanima, koji bi se mogli usvojiti ovoga tjedna, smanjiti broj lilegalnih prelazaka granice “na nula” već do polovice rujna.

I Bugarska priprema nove mjere

Glavni tajnik bugarskog ministarstva unutarnjih poslova Georgi Kostov, nakon uhićenja stranaca na području Bugarske u srijedu navečer, izjavio je da će oni biti ispitani te da će možda dobiti status izbjeglica. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu nove mjere koje će biti usmjerene na ilegalne imigrante koji dolaze iz smjera Turske. Bugarska je ojačala policijske snage na granici, postavila kamere i senzore za pokrete te proširuje ogradu koja će pokriti oko 160 kilomatra granice s Turskom. Oko 25 tisuća ljudi zatražilo je u Bugarskoj izbjeglički stauts u protekle dvije godine što odgovara broju zahtjeva podnesenih u svih 20 godina prije toga.

Povratak na Net.hr