NA DANAŠNJI DAN

OBLJETNICA PADA SRPSKOG ‘VOŽDA’: Prije 16 godina srušen je režim Slobodana Miloševića

Na današnji dan prije 16 godina, 5. listopada 2000. u Srbiji je nakon žestokih prosvjeda i okršaja građana s policijom i vojskom, pao režim ondašnjeg predsjednika te zemlje i pokretača ratova na prostoru bivše Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Klix.ba piše kako će 5. listopada 2000. godine ostati trajno zapisan kao važan datum u suvremenoj povijesti Srbije kao dan kada su Srbi pokazali da namjeravaju izaći iz sivila i okončati jednu od najmračnijih dekada u svojoj povijesti.

SVE SE PROMIJENILO DA BI OSTALO ISTO: 15 godina nakon Miloševića vladaju isti ljudi

Odbio priznati izborni poraz

Sve je počelo kada je Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika Savezne Republike Jugoslavije (zAdnjeg ostatka nekadašnje SFR Jugoslavije koju su tada još činile jedino Srbija i Crna Gora, nap.a.), održanih potkraj rujna iste godine, a na kojima je pobijedio kandidat Demokratske Opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica.

U četvrtak, 5. listopada, došlo je do demonstracija koje su zahvatile čitavo društvo i sve institucije u Srbiji, a građani iz cijele zemlje stizali su u Beograd i okupljajući se ispred Savezne skupštine.

Od Miloševića su tražili da prizna poraz na izborima i povuče se s položaja. Jedan od ključnih zahtjeva bila je i ostavka cjelokupnog vodstva Radiotelevizije Srbije, koja je bila pod utjecajem Miloševićevog režima. Poslijepodne tog 5. listopada prosvjednici su provalili u Saveznu skupštinu i zapalili je, a istodobno je napadnuto i sjedište državne televizije.

SRBI BI MILOŠEVIĆU DIZALI SPOMENIK! ‘Samo izvolite, ali od njega neće ostati ni cigla na cigli!’

-

Nakon pada izručen Haagu

No, ni unatoč neredima i paležu nezadovoljnih građana, Milošević je odbijao povući se s mjesta predsjednika SR Jugoslavije tražeći drugi krug izbora. Predstavnici DOS-a nisu željeli ni čuti za drugi krug izbora tvrdeći da je već u prvom krugu bilo bezočne krađe glasova. Pod tim pritiskom, Miloševiću nije preostalo drugo nego da idućeg dana u obraćanju javnosti prizna izborni poraz.

To je i faktički značilo njegov pad. Uslijedilo je njegovo uhićenje u travnju 2001. godine i izručenje Haaškom sudu zbog optužbi za genocid u BiH te ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu. Presudu nije dočekao jer je umro u zatvorksoj ćeliji u ožujku 2006. godine.

Njegova udovica Mirjana Marković koja je imala veliki utjecaj na sve političke procese u Srbiji, kao i njihov sin Marko Milošević, za kojima su na snazi potjernice koje je raspisao MUP Srbije, dobili su azil u Rusiji.

ARHITEKT RATA U BIVŠOJ JUGOSLAVIJI: Prije deset godina umro je Slobodan Miloševićhttps://youtu.be/ZGrK5-TrPZY

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr