kopali ih ručnim alatom

OBJAVLJENE SNIMKE TAJNIH TUNELA IS-A: Kurdi čistili grad od eksploziva pa otkrili puno više!

Nakon što su početkom mjeseca kurdski Pešmerge oslobodili grad Sinjar u Iraku, pronašli su mrežu tunela ispod grada. Militanti Islamske države iskopali su tunele u kojima su očigledno dugo boravili jer su pronađene “sobe” za spavanje, uveli su struju i donijeli stvari za kuhanje i lijekove. U tunele su donijeli i vreće pijeska kako bi se zaštitili od zračnih udara.

Pešmerge su u tunelim pronašli i primjerke Kurana na policama.

“Pronašli smo između 30 i 40 tunela ispod Sinjara. To je cijela mreža ispod grada”, kazao je AFP-u Shamo Eado, zapovjednik Pešmerga.

RAT PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE: Američki vojni savjetnici pomažu kurdske Pešmerge

Pronađeno skladište oružja i lijekovi

Islamska država iskopala je te tunele kako bi se zaštitili od zračnih udara i kako bi se slobodno kretali pod zemljom te skladištili oružje i eksploziv”, kazao je Eado. Na snimci koju je objavio AFP vide se dva tunela duljine od nekoliko stotina metara, a svaki od njih počinje i završava u kućama u kojima su probijene rupe u zidovima ili podovima.

Uski tuneli očito iskopani u stijeni, vjerojatno s čekićima ili drugim ručnim alatom, dovoljno su visoki da čovjek može stajati. Niz vreća s pijeskom stoje uz zidove, ventilatore i lampe napajaju provedene žice a metalni nosači pridržavaju strop. Jedan dio tunela sličan je bunkeru. Na podu stoje odbačene kutije lijekova protiv bolova i antibiotici.

U drugom tunelu vidljive su zalihe oružja, uključujući patrone američke proizvodnje i alat za pravljenje bombi.

STRAVIČNO OTKRIĆE: Teroristi spremali napad dječjim lutkama napunjenim eksplozivom

Ubili i oteli tisuće Jezida

IS je počeo graditi tunele na teritoriju kojeg kontrolira u Iraku i Siriji, i prije nego je formirana zapadnjačka koalicija prije više od godinu dana.

“To je strategija IS-a od početka”, govori Lina Khatib iz pariške inicijative Arab Reform i dodaje “IS je bio spreman za intervenciju”.

Islamska država preuzela je kontrolu nad Sinjarom, gradom u Iraku, u kolovozu 2014. godine. Tada su ubili i oteli tisuće Jazida, većinskog  naroda u Sinjaru. Otad Kurdi pokušavaju dokazati da je nad njima izvršen genocid. Jazidi su vjerska manjina u Iraku koja vuče korijene iz drevne Mezopotamije. IS ih smatra hereticima. Stotine Jazidi žena još se nalazi u zatočeništvu IS-a gdje služe kao seksualno roblje. One koje su uspjele pobjeći kažu da su mnoge njihove sunarodnjakinje prisiljene udati se za borce IS-a.

STRATEŠKI GRAD: Kurdi ušli u Sindžar i krenuli ga čistiti od džihadista Islamske države

Masovne grobnice starica, žena i djece

Nakon što je Sinjar oslobođen otkrivene su dvije masovne grobnice. U jednoj nedaleko gradskog centra otkriveno je 78 tijela starijih žena. U drugoj, 15 kilometara zapadno od Sinjara, otkriveni su ostaci između 50 i 60 muškaraca, žena i djece.

Vjeruje se da će tijekom čišćenja grada od eksploziva Pešmerge naletjeti na još tajnih tunela.

“To je samo pitanje vremena”, kaže Eado.

Povratak na Net.hr