OTVORENA BIRALIŠTA

OBJAVLJENA POSLJEDNJA ANKETA: Pogledajte kako će Britanci danas glasati na referendumu o izlasku iz EU-a

Prema posljednjoj anketi koju je ekskluzivno objavio britanski Evening Standard, Velika Britanija će, kako se čini, vjerojatno ipak ostati u Europskoj uniji.

Naime, ekskluzivna anketa koju je proveo Ipsos MORI pokazuje da će na referendumu o izlasku Velike Britanije iz EU-a 52 posto građana glasovati protiv, dok će tu inicijativu podržati 48 posto.

Ono što je sigurno, to je činjenica da je razmak od svega četiri posto nevjerojatno mali, posebno ako se uzme u obzir da je 12 posto ispitanika priznalo da bi u posljednjih nekoliko sati moglo promijeniti mišljenje. Osobito ta brojka govori koliko je ovaj povijesni referendum podijelio Britance i da s bilo kakvim zaključcima ipak treba pričekati prve izlazne ankete.

Istraživanje je provedeno na 1592 ispitanika zaključno sa 21 sat jučer navečer, što ovu anketu čini posljednjom provedenom među britanskim biračima.

SVE OPASNOSTI BREXITA: Što bi se moglo dogoditi Europi ako Britanci danas odluče izaći iz EU-a?

Cameron za ostanak, čelnik oporbe Corbyn protiv ostanka u EU

Premijer David Cameron, šef laburista Jeremy Corbyn i čelnik protueuoropski orijentiranog UKIP-a Nigel Farage među prvima su danas izašli glasovati na referendumu.

Od sedam sati ujutro do 22 navečer prema mjesnom vremenu trajat će glasovanje na trećem nacionalnom referendumu u povijesti Velike Britanije.

BRITAIN-EU-VOTE-BREXIT

Izjašnjavanju 45 milijuna birača prethodila je žestoka četveromjesečna kampanja zagovornika i protivnika ostanka zemlje u europskom bloku.

Premijer Cameron, konzervativni čelnik koji snažno zagovara ostanak Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, izašao je na biralište u središtu Londona nedaleko od svog ureda u Downing Streetu zajedno sa suprugom Samanthom.

DANAS ODLUKA O BREXITU: Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi na referendum koji bi mogao odlučiti i o sudbini EU-a

Laburist Corbyn vjeruje da će građani odbaciti Brexit. Na pitanje novinara je li uvjeren u to, čelnik oporbe je rekao: “Jako, ovo je vrlo dobar dan.”

BRITAIN-EU-POLITICS-BREXIT

“Kladioničari obično imaju pravo”, dodao je on tijekom dolaska na biralište u sjevernom Londonu misleći pritom na veće izglede za pobjedu koje kladioničari daju ostanku u Uniji nego izlasku.

Farage je rekao da će odziv birača odlučiti o tome hoće li zemlja napustiti EU.

“Mislim da imamo velike izglede”, kazao je on za britansku novinsku agenciju Press Association. “Međutim, sve ovisi o odzivu…”, rekao je Farage ispred svoje kuće u Kentu.

BRITAIN-EU-VOTE-BREXIT

 

Prvi rezultati mogući oko ponoći

Oko 41 tisuću birališta diljem zemlje otvoreno je od 7 do 22 sata prema mjesnom vremenu, a pravo glasa na “Referendumu o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Europskoj uniji” ima oko 45 milijuna ljudi.

Brojenje glasova počinje odmah nakon zatvaranja birališta, a prvi rezultati mogući su oko ponoći.

DRAMATIČNO UPOZORENJE MMF-a: Izlazak Velike Britanije iz EU mogao bi urušiti cijelo svjetsko gospodarstvo!

Naznake o tome hoće li Britanija ostati ili napustiti EU moguće su u petak oko 3.30 sati ujutro.

Rezultate će prikupljati 12 regionalnih izbornih povjerenstava i slati ih u središnjicu u Manchester.

Objava službenih rezultata bit će u tamošnjoj gradskoj vijećnici, vjerojatno u petak ujutro.

Povratak na Net.hr