EUROPSKI ELDORADO

OBEĆANA ZEMLJA: Evo zašto je većini izbjeglica krajnji cilj baš Njemačka

Krajnji cilj i obećana zemlja većini izbjeglica s Bliskog istoka i sjeverne Afrike koji posljednjih tjedana prelaze ovim prostorima je – Njemačka.

Kako piše beogradski B92, jedan od mnogih koji u Preševu, na jugu Srbije, nakon tisuća pređenih kilometara čeka da pređe i posljednju etapu je Ali, glazbenik iz Sirije.

Idu tamo gdje nekoga imaju

Na pitanje zašto baš je krenuo baš u Njemačku, odgovara: “Zbog obitelji. Obitelj mi je tamo, a i znam da ću ondje lakše naći neki posao.”

Obiteljski kontakti i relativno lako rješavanje statusa izbjeglice, ono je što ih najviše privlači u najveću članicu Europske unije.

“Jednostavno, ljudi idu tamo gdje su im rođaci i sunarodnjaci. Nitko ne ide tamo gdje nema nikoga. Idu kako bi započeli novi život“, kaže za B92 Radoš Đurović iz srbijanskog Centra za tražioce azila.

U gradu Nauenu prosvjedovalo se protiv onih koji se protive dolasku izbjeglicaFoto: AFP

Svakom izbjeglici 143 eura mjesečno

U Njemačkoj, od grada do grada, postoje razlike u načinu prihvata izbjeglica. Negdje ih primaju u stanove, a negdje u preuređene dvorane ili sportske terene.

Ali, ono na što svugdje mogu računati jest osiguran smještaj, hrana i javni prijevoz.

Svaki izbjeglica mjesečno dobije 143 eura, što znači da četveročlana obitelj može računati i na 600 eura mjesečno.

Sirijci dobivaju azil bez teškoća

Osim toga, izbjeglice iz Sirije dobivaju u Njemačkoj azil bez većih teškoća.

Iako u Njemačkoj postoji otpor dolasku izbeglica, a razne desničarske i neonacističke skupine organiziraju prosvjede, pa čak i napade na izbjeglice, tamošnje društvo i država prihvaćaju ih i nastoje im pomoći koliko god mogu.

TREBAJU BOLJU RASPODJELU IZBJEGLICA: Njemačka bilježi rekordne brojke tražitelja azila

B92/Danas.hr

 

Povratak na Net.hr