PROJEKT PAKS 2

O OVOME SE KOD NAS UOPĆE NE PRIČA: Mađari ruskim novcem grade još jednu nuklearku blizu naše granice!

Austrija je zaprijetila pravnom akcijom nakon što je Bruxelles dao zeleno svjetlo za nuklearni projekt Paks II, koji pokreće susjedna Mađarska, piše Blic.

KVAR U NUKLEARKI: Mađari hitno ugasili reaktor u elektrani koja se nalazi 75 kilometara od Hrvatske!

I dok Viktor Orban već slavi to što mu je Europska unija dopustila da za 12,5 milijardi eura gradi nuklearnu elektranu u svojoj zemlji, austrijska Vlada i energetske kompanije iz Austrije i Njemačke se ne predaju bez borbe i pokušavaju osporiti odluku.

Margrethe Vestager, povjerenica za zaštitu konkurencije EU-a sada se nalazi pod posebnom lupom javnosti jer će njezina odluka povodom žalbe u svakom slučaju izazvati burne reakcije i rasplamsati debatu unutar same Unije, ali i izvan nje. Vestager mora procijeniti je li žalba protiv Mađarske opravdana ili ne te nakon razmatranja dokaza je prihvatiti ili odbaciti.

Europska komisija potpada pod utjecaj ruskog lobija?

Najava da će EU uskoro potpuno ukinuti državno financiranje dovedena je pod sumnju nakon što je Europska komisija prošlog tjedna iznenada odustala od procedure povodom kršenja pravila EU-a, a koju je pokrenula protiv Mađarske zbog dodjeljivanja projekta izgradnje Paks II bez prethodnog tendera.

Uz to i sve veći strah da Europska komisija potpada pod utjecaj ruskog lobija, Margarethe Vestager je itekako svjesna da će naići na žestoku kritiku i osudu ako presudi u korist Mađarske i njenog ‘deala’ s Rusijom, koji bi još jednom pokazao da Kremlj ne preza od toga da koristi ‘energetsku diplomaciju’ kako bi osigurao strateški utjecaj u srcu Europe, smatraju Austrijanci.

https://net.hr/danas/hrvatska/hrvatska-ulaze-u-nuklearku-u-madarskoj-ministar-horvat-zbunio-diplomate/

Upravo zato je najžešći protivnik projekta Vlada Austrije, koja je zbog svojih jasnih antinuklearnih stavova podigla uzbunu i kada je Unija odlučila odobriti Velikoj Britaniji da državnim novcem subvencionira izgradnju nuklearne elektrane Hinkley Point C, koja je koštala nekoliko desetaka milijardi eura. Austrija strahuje da bi, ako se Mađarskoj odobri izgradnja nuklearke Paks II mnoge zemlje mogle krenuti istim putem.

“Ako Europska komisija odobri Paks II, Austrija će se okrenuti svim pravnim instrumentima, uključujući i pokretanje postupka pred Europskim sudom pravde”, izjavio je austrijski vicekancelar i ministar energetike Reinhold Mitterlehner, dodavši da je širenje nuklearne energije u Europi opasno.

Glavno pitanje koje se postavlja pred povjerenicu Vestager je uklapaju li se brojke predočene u projektu Paks II. Zemljama EU-a zabranjeno je dotiranje koje može ugroziti poslovanje privatnih kompanija. Mađarska demantira tvrdnje da se dio nuklearne elektrane financira državnim novcem, ističući da je glavni dio sredstava osiguran zahvaljujući pozajmici od 10 milijardi eura koja stiže iz Rusije, dok ostalih 2,5 milijardi dolazi iz privatnih kompanija.

Komisija više ne osporava sporazum Mađarske i Rusije

Janos Lazar, šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, izjavio je da “Komisija više ne osporava sporazum Mađarske i Rusije o izgradnji nuklearne elektrane”. Europska komisija odbila je komentirati svoju odluku.

Budimpešta je u utorak negirala da u projektu Paks II ima državne pomoći, ali i dodala:

“Unatoč svemu, Mađarska je spremna na kompromis, i čak na to da EU pošalje svoje promatrače koji bi pratili odvija li se projekt Paks II prema pravilima Unije.

Zanimljivo, iako će se graditi svega 75 kilometara od naše granice, o ovoj temi se u Hrvatskoj gotovo uopće na raspravlja.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr