u is-u 2000 rusa

O NJIMA NITKO NE RAZMIŠLJA: Rusi otvorili hotline za rodbinu odmetnutih džihadista

Poznato je da je dosta ruskih državljana otišlo u Siriju i Irak boriti se na strani Islamske države. Stoga je od 1. kolovoza u Rusiji otvorena hitna telefonska linija namijenjena rođacima ili poznanicima onih koji su postali džihadisti.

Cilj otvaranja linije je pružanje psihološke pomoći, konzultacija i objašnjenja što treba činiti kako bi se spriječilo vrbovanje.

Sada je ta linija već postala prijeko potrebna. Odluka o otvaranju telefonske linije donesena je poslije bijega studentice Varvare Karaulove. Djevojka je u lipnju uhićena na tursko-sirijskoj granici. Vrbovali su je radikalni islamisti. Do sada je IS navodno vrbovala 2000 bivših i sadašnjih ruskih državljana.

U džihadiste za 5000 kuna

Ako se pogleda broj žrtava i oružanih sukoba na Sjevernom Kavkazu, gdje ima najviše sirijskih izbjeglica, postaje očigledno da je u posljednje vrijeme znatno manje sukoba. Na to su utjecala dva čimbenika. Prvo, zaista je mnogo radikalnih islamista otputovalo u Siriju. I drugo, ima mnogo islamista, stvarnih i potencijalnih, koji su uoči Olimpijade pobijeni, uhićeni ili su pobjegli iz zemlje, kazala je Varvara Pahomenko, konzultant Međunarodne krizne grupe i stručnjak za Kavkaz, prenosi RBTH.

Ruski mediji sve češće pišu o prisustvu IS u zemlji. Mogu se čuti i vijesti o pokušajima vrbovanja mladih muslimana i imigranata u regijama. Nude plaću za služenje IS-u u visini od 50.000 rubalja, oko 5000 kuna. Krajem lipnja na internetu se pojavio vidio-snimak na kome je priopćeno da se sjevernokavkasko podzemlje zaklelo na vjernost IS.

Treba mladima ponuditi alternativu

Stručnjaci upozoravaju da se IS ne može slomiti samo primjenom sile, potrebna je tzv. “meka sila”, piše RBTH. Važno je raditi na svijesti. Ljudi koji rade s islamom trebaju ponuditi neki islamski projekt, koji će biti privlačna alternativa za mlade ljude, za njihovu karijeru i budućnost, kaže Sergej Markedonov, docent i stručnjak za Kavkaz.

Rušan Abjasov, prvi zamjenik predsjednika Savjeta muftija Rusije kazao je da oni koji vrbuju za IS ne dolaze u vjerske zajednice, jer znaju da tamo nisu dobrodošli.

Povratak na Net.hr