ŠEST KORAKA

NUKLEARNI NAPAD – PROTOKOL: Želi li Donald Trump ispaliti projektil, ovo je procedura koju mora slijediti

Donald Trump će 20. siječnja preuzeti Ovalni ured, a kad se to dogodi, on će biti glavni odgovoran za američke nuklearne projektile, što znači da će moći dati naredbu da se jedan od njih i aktivira. Mnogi strahuju od tog scenarija, pa je dobro znati kakva točno procedura mora prethoditi takvoj odluci. Portal Inverse opisao je protokol.

Dobra je vijest što ne postoji gumb u Ovalnom uredu, koji Trump može pritisnuti i tako lansirati nuklearni projektil. Riječ je o procesu od više stupnjeva, koji uključuje top dužnosnike diljem svijeta koji slijede listu potrebnih koraka. Loša vijest je da većina tih koraka ne znači ništa – ako Trump želi ispaliti nuklearni projektil, on će to i učiniti, piše Inverse.

1. Predsjednik se sastaje sa svojim savjetnicima

Predsjednik SAD-a ima ultimativno pravo lansirati nuklearni projektil. No, ipak se mora konzultirati sa svojim top savjetnicima u Pentagonu i ostalim granama vlade prije nego što izda naredbu. Taj sastanak ne mora dugo trajati – sustav je dizajniran da bude spreman ako neka država ispali projektil prema SAD-u. To znači da sustav ne predviđa traćenje vremena, no tu je kako bi se uvjerio da je predsjednik pri zdravom razumu kada odlučuje o lansiranju projektila.

2. Izdavanje naredbe

Jednom kada su završene formalnosti, predsjednik može odlučiti želi li ili ne izdati naredbu za napad. To čini na dva načina – s tajnog mjesta (kojih je nekoliko u SAD-u) ili iz kovčega nazvanog ‘nogometna lopta’, koji sadrži sve što je potrebno za odobrenje nuklearnog napada. To uključuje dobro osigurane alate za komunikaciju, knjigu s kodovima za lansiranje i informaciju o lokaciji nuklearnog arsenala.

3. Naredba prolazi nekoliko kontrolnih točaka

Naredba o nuklearnom napadu putuje od predsjednika do Pentagonove ratne sobe. Visoki dužnosnik čita kod kojim se verificira da naredba uistinu dolazi od predsjednika. Ako jest, on tada dobiva plastificiranu karticu s novim kodovima koje trebaju potvrditi. Ako se i ti kodovi potvrde, naredba se smatra izdanom.

Projektil rakete

4. Vojna naredba

Ratna soba tada priprema naredbu za lansiranje s informacijama o meti, vremenu lansiranja i kodovima potrebnim za otključavanje nuklearnih projektila prije nego što su oni ispaljeni. Ova naredba putuje do podmornica i ekipa međukontinentalnih balističkih projektila koje ih koriste kako bi pripremili lansiranje projektila.

5. Ekipe na terenu preuzimaju posao

Ekipa u podmornicama preuzima proceduru. Kapetan podmornice, izvršni dužnosnik i dvoje članove posade potvrđuju naredbu. U naredbi dobivaju i kombinaciju za sef s gumbom za ispaljivanje nuklearnog projektila. Petnaest minuta kasnije projektili su spremni za ispaljivanje.

Nuklearne vojne baze su razasute svuda po zemlji. Naredba se šalje u pet baza u kojima su po dva vojnika, a nakon verifikacije, svih pet baza simultano okreće ključeve da lansiraju projektile.

6. Projektili su ispaljeni

Pod pretpostavkom da je predsjednik dao naredbu, Pentagon ju je proslijedio niz zapovjedni lanac, a netko od viših vojnih dužnosnika daje još jedan znak odobrenja, odnosno potvrdu. Projektili su ispaljeni.

Povratak na Net.hr