PRIKLJUČENA NA SUSTAV

NUKLEARKA KRŠKO OD JUTROS PONOVNO RADI: U planiranom roku završen je redovni remont, a snaga će se povećavati postupno

Tijekom redovnog remonta obavljeno je više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije

Nuklerana elektrana Krško (NEK) jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sustav, a nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, izvijestili su iz NEK-a. “Nuklearna elektrana Krško ponovno je uključena u elektroenergetski sustav. Nakon ispitivanja na niskoj snazi postupno će se povećavati snaga elektrane”, navodi se u priopćenju.

Redovni remont nuklerke u Krškom započeo je 1. travnja, a tijekom njega je obavljeno više od 40 tisuća aktivnosti bez kašnjenja i u planiranom roku, unatoč uvjetima epidemije, koji su otežavali isporuku robe i usluga, izjavio je član uprave NEK-a Saša Medković.

Tijekom remonta je u jezgri reaktora zamijenjeno 56 od 121 gorivnog elementa, čime je, kako se navodi, osiguran izvor energije za pogon elektrane do sljedećeg remonta, u jesen 2022. godine. Obavljeni su i planirani radovi održavanja, pregledana je cjelovitost materijala opreme i struktura te provedeno više od sto nadzornih ispitivanja, koja su potvrdila ispravnost rada komponenti i sustava.

NUKLEARKA KRŠKO PREVENTIVNO PRESTALA S RADOM: Zaustavila se zbog potresa, no otporna je i na jače udare

Nadogradnja sigurnosti

Od trinaest većih provedenih tehnoloških modernizacija glavni je dio projekata treće faze Programa nadogradnje sigurnosti. Među ostalim su ispitani i priključeni na postojeće sustave elektrane novi neovisni sustav hlađenja jezgre i zaštitne zgrade, alternativni sustavi sigurnosnog ubrizgavanja, alternativni sustav za punjenje parogeneratora i električno napajanje nove posebno utvrđene sigurnosne zgrade.

Kvalitetu remontnih radova nadzirala je Uprava Republike Slovenije za nuklearnu sigurnost, a pratile su ih i ovlaštene organizacije. “Zaštitne mjere i ograničenja zbog epidemije činili su radne procese zahtjevnijima. Zadovoljni smo što smo unatoč dnevnoj prisutnosti više od 1500 radnika te velikom i zahtjevnom opsegu radova uspjeli provesti sve planirane radove i jamčiti sigurno radno okruženje”, kažu u NEK-u.

SLOVENSKI PREMIJER: ‘Morat ćemo graditi nuklearku Krško 2’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr