PRIJETIO NA FACEBOOKU

AUTOM SE ZALETIO U STUDENTE, PA IH NAPADAO NOŽEM: ISIS preuzeo odgovornost za napad u Ohiju

Sunitska džihadistička organizacija Islamska država (IS) preuzela je odgovornost za napad na sveučilištu u Columbusu u Ohiju u kojemu se napadač zaletio automobilom među prolaznike a zatim ih napadao nožem.

PUCNJAVA NA SVEUČILIŠTU OHIO: Jedan napadač ubijen, najmanje osam osoba ranjeno

Napadač je somalski imigrant i student na tom sveučilištu Abdul Razak Ali Artan. On je u ponedjeljak ozlijedio 11 ljudi, jednu osobu teško, prije no što ga je ubila policija.

Novinska agencija AMAQ odana IS-u objavila je fotografiju Alija Artana te tekst u kojem kaže da je “brat Abdul Razak Ali Artan, Bog ga prihvaća, izveo napad u Ohiju. Bio je student na trećoj godini sveučilišta”, navodi agencija.

Artan, rođen u Somaliji, imao je dozvolu stalnog boravka u SAD-u, a u zemlju je došao 2014., rekao je savezni dužnosnik želeći ostati anoniman.

Sedam godina živio u Pakistanu

Istražitelji vjeruju da je Artan možda živio sedam godina u Pakistanu, naveo je dužnosnik. Somalski izbjeglice često provedu neko vrijeme u Pakistanu prije dolaska u SAD, dodao je.

Artan je u ponedjeljak ujutro ozlijedio 11 ljudi, među njima jednu osobu teško, prvo zaletjevši se u prolaznike automobilom, a zatim napadajući ih nožem. Ustrijelio ga je policajac tog sveučilišta koji je brzo intervenirao.

Lokalni mediji su prvo javili da je riječ o pucnjavi u kojoj je ozlijeđeno više osoba, ali je kasnije ta informacija ispravljena.

Prijetnje objavio na Facebooku

Kako navode američka glasila, Artan je nekoliko minuta prije napada na Facebooku objavio prijetnje SAD-u.

“Dosta je. Ameriko! Prestani se uplitati u zemlje svijeta, napose u muslimansku zajednicu. Nismo slabi. Nismo slabi, imaj to na umu”, napisao je u poruci, kako prenosi mreža ABC, na stranici Facebooka koja je poslije uklonjena. “Nećete imati mira sve dok muslimane ne pustite na miru.”

Članovi somalske zajednice na sveučilištu osudili su taj napad.

Povratak na Net.hr