INTERPOL I EUROPOL

ZABRINJAVAJUĆE: Krijumčari ljudi zaradili 40 milijardi kn, stotine tisuća migranata još čekaju put u EU

Na ilegalnom prebacivanju migranata tijekom prošle godine zabilježen je promet između pet i šest milijardi dolara (gotovo 40 milijardi kuna) zbog čega je to kazneno djelo postalo najunosnije za organizirane kriminalne mreže diljem Europe.

Proizlazi to iz danas objavljenih analitičkih izvješća Interpola i Europola, koji su utvrdili da je čak 90 posto putovanja što su ih migranti ostvarili prema Europskoj uniji organizirala neka od kriminalnih organizacija.

Rute ovisile o nadzoru granica

Glavne krijumčarske rute za migrante koji su pod svaku cijenu željeli doći do neke od zemalja Europske unije bile su vrlo fleksibilne, te su prilagođavane vanjskim faktorima, prije svega načinu kontrole granica. Same kriminalne grupe također su relativno slabo povezane, te se okupljaju ovisno o potrebama samih izbjeglica.

Migranti na brodu

“Krijumčarenje migranata međunarodni je biznis i osobe koje su u njega uključene dolaze iz više od sto različitih zemalja širom svijeta”, navodi se u izvješću prema kojem su kriminalne skupine ipak imale svoje vođe. Oni su koordinirali sve aktivnosti na krijumčarskoj ruti, ali su detektirani i organizatori na terenu koji su osobno kontaktirali s migrantima. Riječ je većinom o ljudima koji su i ranije bili povezani s raznim kriminalnim aktivnostima.

Iskorištavanje migranata

I Interpol i Europol tijekom istraga što su ih proveli, te svoje rezultate prezentirali u izvješću, upozoravaju kako su migranti koji putuju u Uniju iznimno ugroženi, odnosno da im prijeti moguće seksualno iskorištavanje ili pak mogućnost da završe kao radna snaga. Na taj način otplaćuju svoj dug krijumčarima.

“Iako nije utvrđena izravna veza između krijumčarenja migranata i terorističkih prijetnji, postoji opasnost da teroristi koriste migrantski val kako bi došli ili se vratili u Uniju”, navodi se u izvješću.

Migranti dolaze u Grčku iz Turske, 8. listopad 2015.

Rob Wainwright, direktor Europola, potvrdio je značajnu ulogu što su ju njegova agencija, kao i Interpol imali u istragama organiziranih kriminalnih mreža koje koriste migrantsku krizu.

Zarada na ljudskoj muci

“Našim radom poslali smo jasnu poruku zemljama članicama EU-a da se moramo i možemo boriti protiv ovih kriminalnih organizacija. Zahvaljujući uspostavi novog Europolovog centra za sprječavanje krijumčarenja migranata i njegovoj suradnji s Interpolom, te ostalim partnerima, sada imamo i operativna sredstva kojima možemo ostvariti te ciljeve”, naglasio je Wainwright.

“Ovo je jedinstveno izvješće u kojem su prezentirani svi načini na koje su kriminalci spremni zaraditi na ljudskoj muci”, ističe glavni tajnik Interpola Jürgen Stock dodajući kako je ovo situacija što ju, bez obzira na činjenicu da je migrantima EU ciljno odredište, policije i političari u regiji ne mogu sami riješiti.

migranti

Migrantske rute

Prema dostupnim podacima, na zapadnomediteranskoj ruti preko Španjolske i Portugala tijekom 2015. godine Frontex je zabilježio 7164 nezakonita prelaska granica. Mahom se radilo o migrantima iz Gvineje, Alžira i Maroka. Centralnomediteransku rutu do Italije uglavnom su koristili migranti iz afričkih zemalja. Lani je tamo zabilježeno 153.946 ilegalnih ulazaka u EU.

Iz Turske su duž jugoistočne rute preko Grčke i Bugarske ulazile izbjeglice iz Sirije. Zbog pogoršanja stanja u toj zemlji zabilježen je izniman porast broja ilegalnih prelazaka granice, i to od čak 1612 posto više lani u odnosu na 2014. godinu. Zabilježeno je 885.386 ilegalnih prelazaka granice.

Istočnu rutu preko vanjske granice EU-a s Bjelorusijom, Moldavijom, Ukrajinom i Rusijom pokušalo je lani prijeći 1920 migranata, dok je tzv. sjevernom rutom preko Rusije, Norveške i Finske za ulazak u šengenski prostor iskoristilo 2000 ljudi.

Plaćanje gotovinom

Putovanja su, kako su utvrdili istražitelji, mahom plaćana gotovinom. To se dogodilo u 52 posto slučajeva, dok je u 16 posto slučajeva novac izbjeglicama za dolazak u EU osigurala obitelj koja se već nalazi u nekoj od europskih zemalja. U 20 posto plaćanja korišteni su alternativni, tzv. hawala sistemi transfera novca.

imigranti, brod, migranti

Kriminalni krijumčarski kanali

Prema procjenama Europola i Interpola, još najmanje 800 tisuća migranata čeka samo u Libiji da krenu na put prema Europi, a čak 90 posto migranata moglo bi se odlučiti za putovanje koristiti upravo kriminalne krijumčarske kanale. Istražitelji očekuju i da će uz ovu vrstu kriminala ove godine rasti i krivotvorenje dokumenata kao prateća kriminalna aktivnost. U izvješću se upozorava na opasnost od dodatne viktimizacije djece na izbjegličkim rutama.

Povratak na Net.hr