PRIJEDLOG KOMISIJE

NOVI SUSTAV NADZORA GRANICA: Ulazak u Europsku uniju naplaćivat će se 5 eura

Prijedlog koji je u rujnu najavio Jean Claude Juncker, danas je predstavljen u Bruxellesu. On bi jamčio bolji nadzor prelaska granice, a navodno će biti vrlo jednostavan.

Europska komisija danas je donijela prijedlog prema kojem će se ulaz u EU za državljane zemalja izvan Unije naplaćivati po pet eura. Riječ je o prijedlogu novog sustava koji bi omogućio bolju kontrolu granica na način da se državljane zemalja izvan Unije, kojima za ulazak u EU nije potrebna viza, obveže na registraciju putem interneta prije prelaska granice EU-a. Ta registracija koštat će ih pet eura, a vrijedit će za sva putovanja u roku pet godina, javlja Večernji list.

EUROPSKA UNIJA UPRAVO JE POJAČALA ZAŠTITU SVOJIH GRANICA Hrvatska šalje 65 policajaca da čuvaju šengensku zonu

Novi sustav zove se ETIAS – European travel information and authorisation system.

Osobni podaci i sigurnosna pitanja

Državljani kojima nije potrebna viza za EU morat će ishoditi odobrenje putem prijave na internetu, koja košta pet eura i u koju se upisuju osobni podaci kao i odgovori na neka sigurnosna pitanja poput: je li osoba kažnjavana, je li zdrava, je li osobi ikad uskraćen ulazak u neku državu i zbog čega.

CRNE PROGNOZE STRUČNJAKA ZA SIGURNOST: ‘Nasilje i terorizam postaju svakodnevica i na to se moramo naviknuti’

Prijedlog je predstavljen danas u Bruxellesu, a još u rujnu ga je najavio Jean Claude Juncker.

‘Moramo znati tko prelazi naše granice. Do studenoga ćemo predložiti automatizirani sustav s pomoću kojeg se utvrđuje tko smije putovati u Europu. Tako ćemo znati tko putuje u Europu i prije nego što stigne ovamo’, rekao je tada Juncker u svom govoru o stanju Unije.

Praćenje terorista i kriminalaca

Julian King, europski povjerenik za sigurnosnu uniju, rekao je kako će ETIAS biti koristan za praćenje kretanja kriminalaca i terorista.

‘U tome će nam pomoći ETIAS: otkrivanjem problematičnih pojedinaca i sprječavanjem njihova dolaska povećat ćemo unutarnju sigurnost Europe’, rekao je povjerenik King.

Ovaj prijedlog sličan je postojećem principu u SAD-u gdje se ovakvo odobrenje naplaćuje 14 dolara.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr