'PRAVDA ZA DAVIDA'

NOVI PROSVJEDI U BANJOJ LUCI, POLICIJA PRIJETI SILOM, DAVIDOV OTAC PORUČIO: ‘U nedjelju u 18 sati iznijet ću svoje nove zahtjeve’

U Banjoj Luci počeli novi mirni prosvjedi na čelu s Davorom Dragičevićem koji je najavio nove zahtjeve koje će predstaviti u nedjelju

Nakon sinoćnjih mirnih protesta, danas prije 18 sati počeli su novi protesti u Banjoj Luci na Trgu Krajine gdje su okupljeni prosvjednici na čelu s Davorom Dragičevićem, ocem Davida koji se umro pod nerazjašnjenim okolnostima, ponovili svoje zahtjeve. Kako izvještava internetski portal Klix.ba, Dragičević je najavio nove zahtjeve koje će iznijeti u nedjelju.

ZAGREB PROSVJEDUJE ZA DAVIDA: Na Cvjetnom građani pale svijeće i pjevaju njegovu pjesmu: ‘Žalosno kako roditelji moraju tražiti pravdu’

Pet minuta do 18 sati, uz prisustvo jakih policijskih snaga na Trgu Krajine, okupljenim prosvjednicima obratio se Davor Dragičević rekavši da će svoje nove zahtjeve iznijeti u nedjelju u 18 sati. Kao rok za ispunjenje zahtjeva naveo je 9. siječnja.

“U nedjelju u 18 sati bit će održan veličanstven skup. Pozivam sve da dođu i podrže Davida, Davora, Suzanu i Teodoru. Dođite ovdje na trg za mog sina”, rekao je Davor koji je kasnije pokazao i dozvolu MUP-a, što je potvrdio i poslanik u NSRS Draško Stanivuković, najavivši najveći skup do sada.

Dragičević je kazao kako zločincima ništa ne može oprati krvave ruke. “Mi smo gradska raja. Mi nismo ni Dodik, ni Kusturica. Za vikend će se sve promijeniti”, kazao je otac ubijenog Davida. Zahvalio je svima koji su pružili podršku za Davida i za Dženana.

“Ja sam tu zbog vaše djece. Pripadnici MUP-a su ubili Davida. A ti Burle treniraj pred Tužiteljstvom. S nama nećeš. I ti, Igore Radojičiću. Novogodišnjeg slavlja neće biti. Mi ćemo biti na Trgu i odbrojavati sretniju 2019. godinu”, naglasio je Dragičević.

Osvrnuo se nakratko i na Milorada Dodika. “Meni on više u kuću neće. Može pred Tužiteljstvo, ali sam, bez ikog. A mi ćemo u Agapeu piti kavu na njegov račun. On se može sastati sa Željkom Cvijanovićem. Nek natoči goriva u traktor i neka se voza po Bakincima. Dodik je zločinac i ubojica”, dodao je Dragičević.

Zabranjeno okupljanje na Trgu Krajine

Budući da je od utorka zabranjeno okupljanje grupi “Pravda za Davida” na Trgu Krajine, te su pritom uklonjeni spomenik, fotografije, cvijeće i svijeće koje su mjesecima stajale u centru Banje Luke u znak sjećanja za Davida, policija je u 18 sati priopćila okupljenima se moraju razići s Trga Krajine jer nemaju dozvolu za okupljanje.

U protivnom, policija je upozorila da će upotrijebiti silu kako bi spriječili nezakonito održavanje prosvjeda.

ZAGREB PROSVJEDUJE ZA DAVIDA: Na Cvjetnom građani pale svijeće i pjevaju njegovu pjesmu: ‘Žalosno kako roditelji moraju tražiti pravdu’

DODIK OKRIVIO SPORO PRAVOSUĐE ZA PROSVJEDE U BANJOJ LUCI: ‘Ovo je nedopustivo. I sam ću se pridružiti prosvjednicima’

Krenuli u mirnu šetnju

Nakon toga, oko dvije stotine okupljenih Banjalučana s Dragičevićem krenuli su u mirnu šetnju, poručivši da ne žele izazivati sukobe već biti dostojanstveni, izvještava Klix.ba.

Prosvjednicima tijekom šetnje pridruživao sve veći broj Banjalučana. Šetajući se uzvikivali su “Ubojice, ubojice…”, “Pravda, pravda…” te “Lukaču, ubojico”. Prosvjednici su pritom pozivali građane da im se pridruže i izađu na ulicu.

Više od tisuću prosvjednika

Ni dvadeset minuta od početka prosvjeda, kolona prosvjednika narasla je više od tisuću Banjalučana. Zaustavili su se pred kućom koju je, prema tvrdnjama policije u ožujku ove godine opljačkao David Dragičević.

Prosvjednici su zatim nastavili s mirnom šetnjom prema mostu iznad rijeke Crkvene gdje je pronađeno tijelo mladića te su se potom počeli vraćati nazad.

Povratak na Net.hr