VIDEO: Sukob policajaca i prosvjednika

Vise od dvije stotine ljudi prosvjedovalo je u petak pred sjedistima tijela vlasti Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu protiv teskog gospodarskog i socijalnog stanja te trazilo ostavku entitetske vlade.

Razne neformalne udruge pod nazivom plenumi gradana, nastale nakon prosvjeda u veljaci, ranije su pozvale na masovna okupljanja prosvjednika racunajuci na potporu tisuca sudionika. Medutim, nesto prije podneva odazvao se znatno manji broj nezadovoljnika nego sto su organizatori najavljivali i ocekivali.

Prosvjednici, od kojih su neki u Sarajevo dosli pjesice nakon dvodnevna pohoda iz udaljenih gradova poput Tuzle, najprije su se okupili pred sjedistem parlamenta FBiH u kojemu osim sluzbenika nije bilo nikoga drugoga jer nisu bila planirana zasjedanja ni Zastupnickog niti Doma naroda.

“Za socijalnu pravdu” bio je najcesci natpis na transparentima koje su prosvjednici istaknuli.

//www.youtube.com/embed/UIQ9R-08nts

“Zelimo mirno prosvjedovati zbog loseg socijalnog stanja”, kazao je novinarima Almir Arnaut iz tuzlanske neformalne udruge “Velika djeca”.

Prosvjednici su se naposlijetku razisli nakon nepuna tri sata jer se ispred parlamenta nije pojavio nitko od duznosnika s kojima su zeljeli pregovarati. Dio prosvjednika nakon toga je krenuo k sredistu grada no policija ih je prijecila da prijedu most na Miljacki kod Skenderije.

Stotinjak najupornijih zatim je promijenilo plan i krenulo u pravcu Vijecnice u starom dijelu grada.

Taj reprezentativni objekt koji je tesko ostecen 1992. godine nakon 18-godisnje obnove treba biti svecano otvoren u vecernjim satima, a dio prosvjednika najavljuje da ce ondje pokusati doci do politicara i prenijeti im one poruke koje su vec iznijeli pred sjedistem parlamenta.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr