MUKE PO CIJEPLJENJU

NOVI PROBLEMI? AstraZeneca ne može isporučiti obećano ni u drugom kvartalu: ‘Ovo bi moglo ugroziti naš plan, samo jedna stvar nas može izvući’

AstraZeneca će u drugom kvartalu najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva koje je ugovorila s Europskom unijom, a očekivani manjak mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva

AstraZeneca će u drugom kvartalu godine najvjerojatnije isporučiti manje od polovice cjepiva protiv covida-19 koje je ugovorila s Europskom unijom, kazao je u utorak europski dužnosnik Reutersu.

Očekivani manjak dolazi nakon velikog smanjenja isporuka već u prvom kvartalu i mogao bi ugroziti namjeru EU-a da do ljeta cijepi 70 posto odraslog stanovništva. Europski dužnosnik, koji je izravno uključen u razgovore s britansko-švedskom tvrtkom, rekao je da je AstraZeneca obavijestila Bruxelles da će “u drugom kvartalu isporučiti manje od 90 milijuna doza”.

Prema ugovoru s EU-om, AstraZeneca je u tome razdoblju trebala isporučiti 180 milijuna doza cjepiva. Glasnogovornik AstraZenece je kazao da tvrtka naporno radi kako bi povećala produktivnost za europski lanac isporuke.

DOK SE ČEKA ODLUKA O ODOBRENJU CJEPIVA, ASTRAZENECA IMA PRIMAMLJIVU PONUDU: Ali, i dalje ne misli ispoštovati potpisani ugovor

‘EU bi trebala imati dovoljno doza’

Glasnogovornik Europske komisije, koja koordinira pregovore s proizvođačima, izjavio je da ne može komentirati razgovore koji su povjerljivi. Dodao je da bi Unija, bez obzira na situaciju s AstraZenecom, trebala imati dovoljno doza ako ostali proizvođači dostave ugovorene količine cjepiva.

AstraZeneca bi do kraja lipnja Europskoj uniji mogla isporučiti oko 130 milijuna doza, daleko ispod 300 milijuna koliko se obvezala. EU se suočava i s kašnjem isporuka Pfizer/BioNTech cjepiva i cjepiva Moderne. Neke članice EU-a poput Mađarske koriste i cjepiva proizvedena u Rusiji i Kini.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr