Zavladala panika

KAOS U TURSKOJ: U novom terorističkom napadu najmanje sedmero mrtvih

U snažnoj eksploziji koja je u četvrtak ujutro odjeknula na jugoistoku Turske poginulo je najmanje sedmero ljudi, prve su informacije koje su objavile sigurnosne službe na koje se pozivaju svjetske agencije.

Samo dan nakon krvavog napada u Ankari dogodio se novi zločin terorista. U napadu na vojni konvoj na cesti koja povezuje Diyarbakir i Bingol ubijeno je najmanje sedam osoba.

Koliko je poznato, eksplodirala je improvizirana eksplozivna naprava.

Napad u Ankari izveo je pripadnik YPG

Podsjetimo, u terorističkom napadu u Ankari u srijedu popodne živote je izgubilo najmanje 28 osoba, a 61 je ranjena, potvrdio je zamjenik premijera Numan Kurtulmus. Počinitelj je Salih Necar, Sirijac, pripadnik Narodne zaštitne jedinice (YPG), saveznika kurdske Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Identificiran je pomoću otisaka prstiju. U Tursku je ušao s valom izbjeglica u srpnju.

Odgovor za masakr u Kurdistanu

U međuvremenu turski borbeni zrakoplovi bombardirali su tijekom noći na četvrtak kampove pobunjeničke Radničke stranke Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

Vojska je osudila jučerašnji teroristički napad, a viši sigurnosni izvor kaže da prvi znakovi upućuju da su odgovorni kurdski militanti iz PKK.

Jedan od čelnika PKK-a  Cemil Bayik rekao je da ne zna tko je odgovoran, ali da bi napad mogao biti odgovor na “masakr u Kurdistanu”, referirajući se na kurdsku regiju koja obuhvaća dijelove Turske, Sirije, Iraka i Irana.

Bombaške napade u Turskoj izvodi i IS

Napad, zadnji u nizu bombaških napada protekle godine koje je uglavnom počinio Islamska država (IS), dogodio se u trenutku kad je Turska  još dublje uvučena u sukob u susjednoj Siriji i trudi se obuzdati jedno od najtežih nasilja zadnjih desetljeća na jugoistoku zemlje s većinskim Kurdima.

Turska je dio koalicije pod američkim vodstvom koja se bori s IS-om u susjednoj Siriji i Iraku, a zadnjih je dana granatirala položaje kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Bori se i protiv milicije PKK-a na jugoistoku svoje zemlje gdje je dvoipolgodišnje primirje propalo u srpnju prošle godine, a u regiji je izbilo najgore nasilje od 1990-ih.

“Ne znamo tko je to učinio. Međutim to bi mogao biti čin osvete za masakr u Kurdistanu”, rekao je Bayik,  a navodi ga novinska agencija Firat.

Povratak na Net.hr