Krvoproliće u Somaliji

BAZOM ODJEKUJU EKSPLOZIJE: Ekstremisti napali mirovnjake, više od 60 mrtvih

Ekstremisti Al-Šababa, grupe bliske Al Kaidi, napali su bazu mirovnjaka Afričke unije na jugozapadu Somalije. Prema prvim informacijama, u seriji eksplozija i pucnjavi poginulo je najmanje 60 vojnika.

Nekoliko desetaka naoružanih boraca Al-Šababa napali su vojnu bazu u kojoj su smješteni vojnici iz Kenije, a koje su dio snaga Afričke unije u gradu El-Adde u regiji Gedo, nedaleko od kenijske granice.

Napad su započeli bombaši samoubojice, a potom su u bazu upali militanti i na mirovnjake otvorili vatru, potvrdili su vojni izvori za AP.

Borbe između islamskih militanata i mirovnjaka i dalje traju. Bazom odjekuju eksplozije i pucnjevi.

Teroristi su na svojoj web stranici objavili da su ubili više od 60 kenjiskih vojnika. Tvrde da su zaplijenili mnogo oružja i vozila.

Službenih informacija o broju žrtava za sada nema.

Ekstremisti su na vojnu bazu izvjesili svoju zastavu, javljaju očevici.

U Savezu s Al-Kaidom

Ekstremisti Al-Šababa inspirirani su saudijskom vehabijskom verzijom islama iako većina stanovnika Somalije pripada umjerenijoj sufitskoj struji. Riječ je o najmlađoj članici Unije islamističkog suda, pokreta koji želi da Somalija bude nešto kao talibanska država. Od siječnja 2012. godine i službeno su u Savezu s Al-Kaidom. Do sada su preuzimali odgovornosti za dvostruki napad bombašima samoubojicama u Ugandi 2010., za vrijeme gledanja finala Svjetskog prvenstva u nogometu, kada je poginulo 76 civila, kao i višestruke napade na crkve i autobusne postaje u Keniji prošle godine.

Pod njihovom kontrolom su neka ruralna mjesta na jugu Somalije, dok su ih snage Afričke Unije iz glavnog grada Mogadishua izbacile u kolovozu 2011. godine.

 

DAROVI IZ SAD-A: Al-Kaida u Siriji dobila američko naoružanje

AL KAIDA U JEMENU: Očekujte nove napade na SAD, Francusku i druge nevjernike

NOVA VOJNA ALIJANSA: Saudijska Arabija okuplja 34 države u borbu protiv terorizma

Povratak na Net.hr