NOVI IPHONE MU ZAPALIO AUTO? U nevjerici gledao kako mu dim suklja iz auta koji je potpuno izgorio

Apple istražuje najnoviji incident s litij-ionskom baterijom.

Australac tvrdi da mu se iPhone 7 rastopio u autmobilu i uništio mu unutrašnjost. Novi je to incident s litij-ionskim baterijama što ih je Samsung već počeo povlačiti s tržišta.

Dim iz automobila

Iz kompanije je potvrđeno da je zaprimljena prijava Mata Jonesa koji je i za Channel 7 News ispričao što je doživio tijekom boravka na plaži. U pitanju je potpuno novi uređaj, jer ga je Jones nabavio tek prošli tjedan, a kada je otišao surfati ostavio ga je skrivenog u trapericama u vozilu parkiranom u blizini plaže. No kada je izašao iz mora imao je što vidjeti. Iz automobila se širio dim.

“Nisam uopće mogao vidjeti unutrašnjost. Svi prozori bili su potpuno crni”, opisao je šok Jones.

Rastopljeni mobitel

Prolaznici su zabilježili ovu scenu, pa je očito da su i prednje sjedalo i upravljačka ploča i mjenjač rastopljeni i zadimljeni. “Izgledalo je kao da je ogroman toplinski val izašao iz automobila”, nastavio je surfer koji je uspio razmotati hlače i tada vidjeti potpuno rastopljeni telefon.

Detalji iz prijave

Jones je u prijavi potvrdio da mu nakon kupnje iPhone nije padao niti ga je na bilo koji način fizički oštetio. To je, naime, kumovalo nesreći što ju je sa svojim iPhoneom imao biciklist iz Sydneya. Surfer je naglasio kako nije koristio ni neoriginalni punjač.

Kako javlja Guardian, glasnogovornica Applea izjavila je da se prijava još istražuje. “U kontaktu smo s našim kupcem i provjeravamo što se dogodilo”, rekla je.

Zašto gore litij-ionske baterije?

Litijum-ionske baterije mogu se zapaliti ukoliko ih se ošteti ili ukoliko se pregriju. Appleov najveći rival Samsung počeo je s tržišta povlačiti Galaxy Note 7 nakon što ih se više od sto počelo dimiti, te su se na kraju i zapalili. Pri tome je i nekoliko osoba ozlijeđeno. Američka vlada zabranila je unošanje ovih mobitela u zrakoplove, dok je nekoliko zrakoplovnih kompanija na letove uvelo protupožarne torbice u slučaju da dođe do pregrijavanja mobitela.

Odštete teške milijarde

Protiv Samsuga je u srijedu na sudu u Kaliforniji podnijeta tužba zbog ovih grešaka u radu uređaja, a stručnjaci upozoravaju kako bi korisnici od kompanije mogli dobiti milijarde dolara odštete.

Još nekoliko velikih tvrtki, poput Hewlett Packarda i Tesle, imalo je problema s litij-ionskim baterijama, no većina ih ipak funkcionira bez problema.

Povratak na Net.hr