NAPETOST SVE VEĆA

NOVI DETALJI IZ CRNE GORE: ‘Plan uhićenih terorista iz Srbije bio je oteti premijera!’

Crnogorsko Specijalno državno tužiteljstvo priopćilo je da je “plan kriminalne organizacije” koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, “bio lišavanje slobode premijera Crne Gore” Mila Ðukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Specijalnog državnog tužiteljstva Crne Gore je priopćeno da za 20 uhićenih državljana Srbije postoji osnovana sumnja da su izvršili kaznena djela – stvaranje kriminalne organizacije s ciljem terorističkog djelovanja.

“Osnovano se sumnja da je početkom listopada u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem utjecanja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vrijeme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namjerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija”, priopćeno je iz VDT-a.

PLANIRALI TERORISTIČKE AKCIJE I LIKVIDACIJE: U Crnoj Gori uhićeno 20 naoružanih Srba, vođa im bivši šef policije

‘Plan je bio oteti Mila Đukanovića’

“Također se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore”, navodi se dalje u priopćenju.

Kako se dalje navodi, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., jučer je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru s namjerom daljnje realizacije kriminalnog plana i zapovjedanja naoružanim osobama s namjerom zauzimanja Skupštine Crne Gore i drugih državnih institucija.

“Osumnjičeni su, prema dobivenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gdje su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobivali su uputstva da raspodjele unaprijed pripremljeno oružje zbog realizacije kriminalnog plana” – navodi se u priopćenju VDT-a.

Crnogorska televizija podsjeća da je direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović priopćio da je tijekom prethodne noći uhićena grupa od 20 osoba.

Stojanović je kazao da je policija, po nalogu Specijalnog državnog Tužiteljstva i u suradnji s Agencijom za nacionalnu sigurnost, uhitila 20 državljana Srbije, dok se za jednom osobom traga.

PLANIRALI TERORISTIČKE AKCIJE I LIKVIDACIJE: U Crnoj Gori uhićeno 15 teško naoružanih Srba

Među uhićenima i bivši šef Žandarmerije?

U Specijalnom Tužiteljstvu počela su saslušanja osumnjičenih.

Po nalogu Specijalnog državnog Tužiteljstva službenici Specijalnog policijskog odijeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su krenuli provjeriti unaprijed pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, kaže se u priopćenju.

Među uhićenima u Crnoj Gori je i Bratislav Dikić, nekadašnji šef Žandarmerije, saznaje “Blic”.

Uhićeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.Ð.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.Ð.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.Ð.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Ð.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.)

Vučić: Čudan mi je dan na koji se to dešava

Državni dužnosnici u Beogradu nisu u nedjelju željeli komentirati akciju crnogorske policije koja je uhitila 20 državljana Srbije, osumnjičenih za navodnu pripremu terorističkih akcija, dok ne prođu parlamentarni izbori u Crnoj Gori i dok ne dobiju više informacija.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić nije želio komentirati uhićenje osumnjičene skupine u kojoj je, kako su javili mediji, i bivši zapovjednik Žanadarmerije MUP-a Srbije, umirovljenik Bratislav Dikić.

“Nemamo nikakve podatke o tome. Ministar policije Srbije me je obavijestio. Čudan mi je dan na koji se to dešava i to je sve što ću o tome reći”, izjavio je Vučić novinarima u Nišu, uz objašnjenje kako ne bi ni na koji način htio utjecati na tijek parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Podsjetivši da je nekadašnji zapovjednik postrojbi žandarmerije MUP-a Srbije umirovljen, Vučić je odbio dalje komentirati akciju koja je postala vijest dana u regiji.

“Za sve ostalo bolje da se ugrizem za jezik tri puta i da prešutim”, prenijela je Vučićevu izjavu Radio-televizija Srbije.

Vučić je najavio da će o tom slučaju više govoriti u ponedjeljak, kad se završi glasovanje u Crnoj Gori.

Visoka izlaznost na izborima u Crnoj Gori

Na nedjeljnim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koje je obilježio incident u kojemu je uhićeno 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, zabilježena je vrlo visoka izlaznost birača koja bi trebala premašiti 70 posto.

Do 18 sati glasovalo je 65,5 posto birača, a pretpostavlja se da će do zatvaranja birališta u 20 sati taj broj znatno premašiti 70 posto, priopćeno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CEMI).

Povratak na Net.hr