ZARAŽENE POVRŠINE

NOVE STUDIJE OTKRILE KOLIKO KORONA MOŽE PREŽIVJETI NA STAKLU I PLASTICI: ‘Kapljice padaju i ta površina onda postaje kontaminirana’

‘Temeljem studije preporučujemo da namještaj u bolnicama i uredima od nepropusnog materijala, poput stakla, nehrđajućeg čelika ili laminiranog drveta, bude prekriven poroznim materijalom, poput platna, kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom’

Rizik zaraze od koronavirusa sprječavaju mjere poput nošenja maski, čišćenja površina koje često dodirujemo i redovito pranje ruku sapunom. Tijekom čišćenja određenih površina valja pripaziti jer korona na nekim površinama ipak može duže preživjeti.

Tehnološki institut iz Bombaja proveo je studiju koja je pokazala da koronavirus kraće živi na odjeći i na papiru nego na nepropusnim površinama poput stakla i plastike. Studija objavljena u časopisu Journal of Physics of Fluids analizira sušenje kapljica na nepropusnim i poroznim površinama.

Podsjetimo, virus se prenosi kapljicama koje sadrže virus, što znači da mogu kontaminirati površine ako padnu na njih. Virusom kontaminirane površine mogu dovesti do širenja zaraze. Stručnjaci su otkrili da kapljice u tekućem stanju ostaju manje vremena nego na poroznim površinama, što ih čini manje povoljnima za infekciju.

OTKRIVENO KOLIKO DUGO I GDJE ŽIVI KORONAVIRUS: Stručnjaci detaljno opisali kako se zaštititi, a što nikako ne treba raditi

Znanstvenici savjetuju koji je materijal najbolji za bolnice

K tome, studija je otkrila da virus četiri dana može preživjeti na staklu, dok je na plastici i nehrđajućem čeliku sedam dana. S druge strane, virus je na papiru preživio tri sata te dva dana na platnu.

“Temeljen naše studije preporučujemo da namještaj u bolnicama i uredima od nepropusnog materijala, poput stakla, nehrđajućeg čelika ili laminiranog drveta, bude prekriven poroznim materijalom, poput platna, kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom”, kazao je Sanghamitro Chatterjee, autor studije.

Studija je pokazala i da bi ljudi trebali češće čistiti površine kao što su čelik i plastika.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr