IMALA JE SAMO 16 GODINA

NOVE OPTUŽBE NA RAČUN ISTAKNUTOG REPUBLIKANCA: ‘Glavu mi je gurao u svoje međunožje, vikala sam neka prestane’

Istaknuti kandidat američkih republikanaca za Senat Ray Moore suočava se s ozbiljnim optužbama za seksualno napastovanje, a ukoliko se tvrdnje pokažu istinitima, američki predsjednik Donald Trump i njegovi republikanci bit će primorani pozvati Moorea da odstupi.

Moore, republikanski kandidat za Senat iz Alabame, navodno je je 1979. seksualno napastovao 14-godišnju djevojčicu dok je bio 32-godišnji pomoćnik okružnog tužitelja. Nakon ovih optužbi javile su se još četiri žene optužuju Moorea da ih je uznemiravao dok je bio u tridesetim godinama, a one imale između 16 i 18 godina, a danas se javila još jedna, peta Mooreova žrtva.

Još jedna žena, žrtva seksualnog uznemiravanja od strane Roya Moorea, javila se sa svojom uznemirujućom pričom navodeći kako joj se ovaj kandidat za američki Senat nabacivao sa seksilanim i romantičnim iluzijama kada je bila u tinejdžerskoj dobi.

Beverly Young Nelson kazala je kako ju je gospodin Moore napao kada je imala samo 16 godina, kada je obavljao dužnost tužitelja u okrugu Etowah.

‘Pokušala sam se obraniti, vikala sam neka prestane, no umjesto da je stao on me počeo jače stiskati za vrat gurajući moji glavu u njegovo međunožje’, rekla je Nelson.

Potom je dodala kako joj je Moore rekao da joj nitko neće povjerovati ako ikome kaže za ovo.

Beverly Young NelsonFoto: AFP

Republikanci ga pozvali da odstupi

Republikanci u Washingtonu pozvali su Moorea da istupi iz utrke za Senat.

Nekoliko sati nakon što je Nelson održala konferenciju za medije, republikanski vođa, senator Mitch McConnell izjavio je u da bi Roy S. Moore ‘treba odstupiti’ i da vjeruje ženama koje su optužile g. Moorea za seksualne prijestupe.

‘Da, vjerujem tim ženama’, rekao je McConnell na novinskoj konferenciji u Loisvilleu, prenosi NY Times.

Senator Cory Gardner iz Colorada, govoreći u ulozi predsjednika Nacionalnog republikanskog Senatorskog odbora, rekao je da, ako gospodin Moore osvoji posebne izbore koji se održavaju 12. prosinca, trebao bi biti protjeran iz Senata ‘jer ne ispunjava etičke i moralne zahtjeve Senata SAD-a’.

Moore, sudac koji je bio dva puta otpušten iz visokog državnog suda, prvi puta zbog odbijanaj uklanjanja velikog granitnog spomenika koji je sadržavao Deset Božjih zapovijedi, a potom i zbog odbijanja prihvaćanja brakova za homoseksualce, još uvijek obija odstupiti iz utrke za Senat.

‘Lažne vijesti i namjerno klevetanje’

Ultrakonzervativni i religiozni Moore, sada sedamdesetogodišnjak, u petak je odgovorio na optužbe prozvavši ih “samom definicijom lažnih vijesti i namjernim klevetanjem”, a pisanje tih novina je nazvao “očajnim političkim napadom”.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je u petak na letu Air Force Onea novinarima otkrila da Trump tvrdi da će “ako se optužbe pokažu istinite, Moore učiniti pravu stvar i odstupiti”.

Istaknuti republikanski senator John McCain optužbe je nazvao “duboko uznemiravajućim i diskvalificirajućim”, pa je pozvao Moorea da odmah da ostavku.

Vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell također je naglasio da republikanac iz Alabame mora odmah odstupiti ako se navodi potvrde.

Moore je 2003. suspendiran iz vrhovnog suda Alabame jer je ignorirao odluku federalnog suda da iz te institucije ukloni veliki granitni spomenik koji je sadržavao Deset Božjih zapovijedi.

U rujnu je bio kandidat republikanaca za senatsko mjesto koje je ranije držao sadašnji ministar pravosuđa Jeff Sessions. Trump je u toj utrci podržao njegovog rivala Luthera Strangea.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr