NOVAC ISPRED SVEGA

DOKUMENTI OTKRIVAJU: Kako je Islamska država postala najbogatija teroristička organizacija svijeta

Abu Sayyaf bio je ključna osoba Islamske države kada je u pitanju bila prodaja i proizvodnja nafte, glavnog izvora novca ove džihadističke skupine. On je ubijen prošle godine u sirijskoj provinciji Deir Ezzor, a njegovi dokumenti otkrili su kako je Islamska država postala najbogatija teroristička skupina svijeta.

Sayyaf je, piše The Wall Street Journal, u posljednjim danima imao posao sličan onom kakvog imaju izvršni direktori naftnih kompanija – povećanje proizvodnje i poboljšanje odnosa s klijentima. On je također imao i dužnosti koje su jedinstvene za ekstremističke skupine, a uključuju odobravanje troškova za robove, obnovu naftnih postrojenja oštećenih u zračnim napadima te brojanje ogromne hrpe novaca.

ISIL U VELIKIM PROBLEMIMA: Zbog nižih plaća džihadisti odbijaju odlazak na ratište

Sayyaf je ubijen u svibnju prošle godine, a nakon pretresa otkrivena je velika količina dokumenata koja opisuje izgradnju multinacionalnih naftnih operacija. Dokumenti su također otkrili i dogovore koje su imali sa sirijskim režimom Bašara al-Asada.

Otkriveno je kako su šestomjesečni prihodi Sayyafovih postrojenja, zaključno s veljačom prošle godine, iznosili 72% od 289.5 milijuna kuna koliko su zaradili od prirodnih resursa.

Dogovor sa Sirijom

Kako bi povećali prodaju među prijateljskim trgovcima u Siriji i Iraku, odlučili su primati dolare umjesto sirijske funte. Tako su olakšali transferiranje novca i plaćanje uvoznih dobara. Transport nafte putem naftovoda i tankera zamijenili su malim krijumčarima koji su naftu uzimali po postrojenjima i kamionima ju prevozili dalje.

OTKRIVENO: Talijanska mafija i ISIS imaju zajednički biznis i na njemu zarađuju milijarde

Papiri su pokazali i kako je primjerice Islamska država u razdoblju od 25. listopada do 23. studenog 2014. godine zaradila 40,7 milijuna dolara od nafte, a slična je zarada bila i u iduća dva mjeseca.

U dopisu datiranom na 11. veljače 2015. godine, koji je Islamska državna riznica poslala Ebu Sayyafu, zatražene su smjernice za uspostavljanje investicijskih odnosa s poslovnim ljudima povezanim s režimom sirijskog predsjednika Bašar al-Assada.

Dokument otkriva kako je teroristička skupina već imala dogovor koji je omogućavao tranzit kamiona i plinovoda od područja pod kontrolom režima kroz teritorij pod kontrolom Islamske države.

Povratak na Net.hr