ZAŠTITA OD IRANA

NOVA RUNDA NAORUŽANJA ZA SAUDIJSKU ARABIJU: Od SAD-a za 15 milijardi dolara kupuju snažne raketne sustave

Američki je State Department odobrio moguću prodaju proturaketnog obrambenog sustava THAAD Saudijskoj Arabiji po cijeni od 15 milijardi dolara. Potvrdio je to danas Pentagon, navodeći Iran kao regionalnu prijetnju, piše Reuters.

To Saudijskoj Arabiji otvara put za kupnju 44 lansera i 360 projektila za THAAD (terminalnu visinsku zonu), kao i za vatrogasne postaje i radare.

Pentagon: ‘Ovo potiče nacionalnu sigurnost SAD-a’

‘Ova prodaja potiče nacionalnu sigurnost Sjedinjenih država te interese vanjske politike, a podupire i dugoročnu sigurnost Saudijske Arabije i zaljevske regije pred prijetnjama Irana i drugim regionalnim prijetnjama’, stoji u priopćenju Pentagona.

Saudijska Arabija i SAD kritične su prema iranskom ponašanju na Bliskom istoku, smatrajući ga agresivnim.

Iran ima jedan od najvećih balističkih raketnih programa na Bliskom Istoku, što se smatra glavnom obranom od SAD-a i drugih protivnika, posebno zaljevskih arapskih država i Izraela.

Raketni sustavi THAAD postavljeni su za obranu od napada balističkih raketa.

Prodaja pod povećalom zbog rata u Jemenu

Sudijska državna televizija al Arabiya izvijestila je jučer da se kraljevstvo složilo da će kupiti ruske zemlja-zrak raketne sustave S-400. Ta je najava stigla nakon što je saudijski kralj Salman posjetio Rusiju. Bio je to prvi posjet saudijskog monarha toj zemlji.

Ova američka vojna prodaja u Saudijsku Arabiju sada je pod povećalom zbog rata koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u Jemenu.

Rijad i saveznici bombardiraju iranske Houte u Jemenu još od 2015., kada su Huztib zauzeli većinu sjevera zemlje. Rijad kaže da se koalicija bori protiv terorista i podržava jemensku legitimnu vlast, no UN-ov ured za ljudska prava tvrdi da saudijski zračni napadi uzrokuju najviše civilnih žrtava.

SAD su ove godine uputile THAAD u Južnu Koreju kako bi se zaštitili od sjevernokorejskih kratkometražnih raketa. To je izazvalo žestoke kritike iz Kine, koja tvrdi da snažni radar tog sustava može zaći i duboko u njezin teritorij.

Povratak na Net.hr