Nova Putinova provokacija: Britansko ratno zrakoplovstvo presrelo dva ruska bombardera

Britansko ratno zrakoplovstvo presrelo je dva ruska bombardera koja su letjela blizu britanskog zračnog prostora, objavilo je u četvrtak britansko ministarstvo obrane.

Ruski su zrakoplovi otkriveni u srijedu dok su letjeli iznad La Manchea, južno od Engleske, nakon čega su se digli britanski zrakoplovi tipa Typhoon iz baza Lossiemouth u Škotskoj i Coningsby u istočnoj Engleskoj.

“Kraljevsko ratno zrakoplovstvo prepratilo je ruske zrakoplove dok nisu napustili područje interesa Ujedinjenog kraljevstva. Ruski vojni zrakoplovi ni u jednom trenutku nisu ušli u zračni prostor Ujedinjenog kraljevstva”, priopćilo je ministarstvo.

NATO je prošle godine više od 100 puta presreo ruske zrakoplove, oko tri puta više nego u 2013. godini, usljed rastuće napetosti između Zapada i Rusije zbog ukrajinske krize.

Neuobičajen let

Elisabeth Quintana, viša suradnica na Kraljevskom institutu ujedinjenih vojnih snaga, koji se bavi sigurnosnim pitanjima, rekla je kako indicent u srijedu ipak nije bio uobičajen i kako bi mogao biti povezan s istragom u Velikoj Britaniji o smrti bivšeg ruskog špijuna Alexandra Litvinenka.

“Rusi obično dolaze uz Norvešku ili niz Sjeverno more. Možda se htjelo vidjeti kako britansko ratno zrakoplovstvo brzo reagira na jugu”, rekla je Quintana za Daily Mail.

“Let bilo kojeg vojnog zrakoplova u ili blizu zračnog prostora druge zemlje signalizira netrpeljivost ili u najgorem slučaju agresiju”, rekla je.

Povratak na Net.hr