TRČI, BARACK, TRČI!

NOVA PROVOKACIJA CHARLIE HEBDOA: Karikaturom brutalno iskomentirali pobjedu Donalda Trumpa

Kontroverzni francuski satirički list Charlie Hebdo na svojoj je naslovnoj stranici očekivano provokativno reagirao na rezultat američkih predsjedničkih izbora na kojima je prilično neočekivano pobijedio Donald Trump.

Karikatura na naslovnici prikazuje još uvijek aktualnog američkog predsjednika Baracka Obamu kako panično bježi pred hicima koje na njega ispaljuju dvojica policajaca. Uz karikaturu stoji natpis “Obama de nouveau citoyen comme les auters” iliti u prijevodu “Obama – od sada građanin kao i drugi”.

MUSLIMANI O TRUMPU: ‘Amerikanci su još jednom prevarili svijet, a najsretniji je sada ISIS’


Beskompromisna satira

Naslovnicom je Charlie Hebdo aludirao na Trumpove rigidne, nerijetko rasističke i ksenofobične stavove koje je iznosio u predizbornoj kampanji, te činjenicu da je njegova pobjeda već prvih dana pokrenula novi val rasističkih incidenata diljem SAD.

Pariški časopis zbog svojih je tekstova, a ponajviše karikatura na naslovnicama, već toliko puta izazivao bijes fundamentalista svih boja diljem svijeta, a nerijetko je sablažnjavao i mnoge liberale.

Zbog svoje beskompromisno drske uređivačke politike u kojoj nema tabu-tema i sve biva izloženo oštroj kritici i britkoj satiri, redakcija Charlie Hebdoa više je puta bila na meti napada. Najteži se dogodio u siječnju 2015. godine kada su trojica radikalnih islamista upali u sjedište redakcije i ondje pobili dvanaest ljudi od kojih su desetoro bili novinari i karikaturisti tog lista.

PROSVJEDNI MARŠ PREKINULA PUCNJAVA, IMA I RANJENIH: Pobuna protiv Trumpa ne jenjava, policija uhitila desetke ljudi

 

 

Povratak na Net.hr