NOVA KNJIGA OTKRILA PRAVI MOTIV: Evo zašto je Van Gogh zapravo odrezao vlastito uho i što je s njim napravio

Bila je noć prije Badnjaka, godine 1888. U hladnoj nedjeljnoj večeri legendarni slikar Vincent van Gogh podigao je žilet koji je držao na stoliću i odsjekao si lijevu ušku.

Zašto? Nitko nije potpuno siguran. Popularnije teorije sugeriraju kako je to bio čin ludosti, posljedica alkoholiziranja ili teška svađa s kolegom Paulom Gauguinom ili pak potreba za majčinom pažnjom.

No, više od stotinu godina kasnije, nova knjiga sugerira novi motiv – čuo je svadbena zvona, piše BBC.

Ljubomora i strah doveli su ga do sloma

Van Gogh pretrpio je živčani slom te samom sebi odrezao uho nakon što je primio pismo u kojem mu je javljeno kako se njegov brat Theo ženi, objasnio je stručnjak Martin Bailey u knjizi ‘Studio juga: Van Gogh u Provansi’.

‘Strah je bio taj okidač koji ga je doveo do sloma. Strah od napuštanja u emocionalnom, ali i financijskom smislu’, rekao je Bailey.

Neki povjesničari odbacuju ovu teoriju, vjerujući kako je Van Gogh davno prije znao za bratovo vjenčanje, no Bailey se ne slaže s tom teorijom.

Brat ga je uzdržavao

Van Gogh i Theo bili su bliski, a umjetnik se često oslanjao na bratovu financijsku potporu. Moguće je da je strahovao da će ih vjenčanje razdvojiti i udaljiti te da će pritisak dizanja obitelji natjerati Thea da manje novca ulaže u njega.

‘Na dubljoj razini, tu postoji i element ljubomore – Theo je uspio u pronalasku ljubavi, dok Vincent nije uspijevao održati ljubavne veze na životu’, piše Bailey.

Nakon što si je odrezao ušku, Van Gogh je na ranu stavio beretku te se odvukao do obližnjeg bordela gdje je odsječeno uho zamotano u papir predao mladoj ženi koja je nedavno identificirana kao Gabrielle Berlatier.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr