PRVI NA SVIJETU

NOVA ERA DIPLOMACIJE: Danska uvodi ‘digitalnog veleposlanika’ za komunikaciju s tehnološkim divovima

Ministar vanjskih poslova Danske Anders Samuelsen otkrio je kako ova zemlja planira uvesti ‘tehnološkog veleposlanika’ koji će biti zadužen za odnose s najmoćnijim svjetskim tehnološkim kompanijama.

“Ove tvrtke su postale novi oblik država i mi se s tim moramo suočiti”, rekao je Samuelsen. “U budućnosti će naši odnosi s Googleom biti jednako važni kao i oni s Grčkom”, rekao je Samuelsen, piše CNN.

Samuelsen je rekao da će novi veleposlanik biti zadužen za kontakte s nekim od najvećih tehnoloških tvrtki kao što su Google, Apple, Microsoft…

Tehnološki veleposlanik će imati slične obveze ko i drugi danski veleposlanici i moći će pregovarati u ime države. Samuelsen kaže da će taj veleposlanik ili veleposlanica  razgovarati s tehnološkim tvrtkama o pitanjima kao što su sigurnost i privatnost podataka.

“S druge strane, naravno, tu je i pitanje investicija, i nadam se da možemo uvjeriti te tvrtke na ulaganje u Dansku”, dodao je.

Tvrtke moćnije od mnogih država

Danska smatra kako je važno imati kvalitetne odnose s ovim kompanijama koje su postale moćnije i bogatije od mnogih svjetskih država.

Samuelsen je naglasio da bi Google ili Apple mogli svrstati među 20 najmoćnijih država svijeta ako bi smo tvrtke gledali na taj način.

“Zadržat ćemo, naravno, i pristup koji je uobičajen u diplomaciji, a to je održavanje veza s državama. Ali jednostavno moramo imati bliže veze i s tvrtkama koje direktno utječu na nas”, rekao je Samuelsen.

Danska već ima određene koristi od “bliskih odnosa” s tehnološkim gigantima. Facebook je najavio gradnju novog centra u Danskoj, a ministar vanjskih poslova rekao je da je to rezultat trogodišnjih diplomatskih napora “iza zavjese”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr