TEŠKO OBRUŠAVANJE

‘NOBELOVCA U MAGAREĆU KLUPU’: Bivši francuski predsjednik kritizirao slavnog ekonomista i Britancima dao rok za izlazak iz EU

Bivši francuski predsjednik Valery Giscard D’Estaing izjavio je u utorak navečer da Velika Britanija ima najviše “dvije godine” za izlazak iz EU-a i preporučio je “da se ne pregovara grubo”.

Članak 50 Lisabonskog ugovora koji se primjenjuje kod Brexita je “samo preslika” članka nacrta ustava iz 2005. koji je on izradio, rekao je Giscard D’Estaing na večeri s političarima centra u francuskom Senatu.

“Ja sam ga izradio, dakle izradio sam članak o Brexitu”, rekao je. “Pregovori ne mogu trajati” više od dvije godine, podsjetio je. I “ne pregovara Komisija, nego Vijeće”, dodao je.

Usto je preporučio da se “pregovori ne pokušavaju voditi grubo” jer će “biti teški, a mogu biti primjer”.

Bivši predsjednik se zauzeo i za “plan puta” i “vremenski plan” za Europu koji bi vrijedio u sljedećih 20 godina.

FUNTA PROPADA: Brexit uništio britansku valutu, nikad nije bila niža u 3 godine

Državnik ispred predsjednika

“To bi trebao biti glavni ulog idućih predsjedničkih izbora u Francuskoj”, istaknuo je. Za to “Francuskoj više treba državnik nego predsjednik Republike”, dodao je, zatraživši od budućih francuskih čelnika da poštuju europske obveze u vezi s javnim deficitom.

Odgovarajući na pitanja, D’Estaing je oštro kritizirao dobitnika Nobelove nagrade Josepha Stiglitza, ekonomista i autora nedavno objavljene knjige “Euro: kako jedinstvena valuta prijeti budućnosti Europe”.

Za tu knjigu “Stiglitz ne zaslužuje Nobelovu nagradu, nego da ga se pošalje u magareću klupu”, rekao je.

Povratak na Net.hr