PRIČE ONIH KOJI SU PREŽIVJELI

‘POKOSIO’ IH KORONAVIRUS: Jedni osjećaju umor, a drugi umiru od bolova; ‘Osjećao sam da mi se svaka pora na tijelu otvara i trga’

Nakon tjedan dana bilo je jasno da u pitanju nije prehlada jer je Britanca Connora Reada (25) boljelo cijelo tijelo, oči su ga pekle, glava je pulsirala, a grlo suzilo. Užasan kašalj pratio je bol u kostima, a 11. dan kod ovog 25-godišnjaka nastupilo je znojenje, vrtoglavica i groznica. “Teško sam disao, a kad bih izdahnuo pluća su mi zvučala kao da gužvate papirnatu vrećicu”, kazao je mladić

Otkada se koronavirus pojavio može se pročitati da neki zaraženi nisu imali nikakve simptome dok su drugi osjetili blagi umor, laganu temperaturu, probleme s disanjem, grlobolju, bolove u mišićima i organizmu. Oni koje je bolest “pokosila” nisu mogli ni disati, a neki slučajevi su na kraju završili smrću.

O tome govore svjedočanstva epidemiologa diljem svijeta koji su se susreli s pacijentima s različitim simptomima. COVID-19 je vrlo kompleksna bolest čak i za medicinske stručnjake jer se može dobro prikrivati i različite imunološke reakcije zbunjuju liječnike, piše Slobodna Dalmacija.

PANDEMIJA KORONAVIRUSA UŽIVO: Potvrđena još dva slučaja, u Hrvatskoj je sada ukupno 27 zaraženih; Virus je do sada uzeo 4925 života

ZNANSTVENIK IVAN ĐIKIĆ TVRDI DA MNOGI NEĆE ZNATI DA IMAJU KORONAVIRUS I ONDA OBJASNIO OVU IZJAVU: ‘Dobro je da se više osoba zarazi…’

ISPOVIJEST MLADIĆA KOJI JE PRVI OBOLIO OD KORONAVIRUSA: ‘U dva dana postao sam prvi anonimni celebrity’

Dok jedni ni ne osjete simptome, drugi osjete pravu bol

Primjerice, 29-godišnja Australka Bridget Wilkins letjela je iz Londona u svoj rodni Brisbane preko Singapura. Njoj je dijagnosticiran koronavirus premda nije osjećala simptome poput povišene tjelesne temperature ili boli u plućima. Ona je bila samo umorna te je mislila da je to zapravo od puta koji je trajao 30 sati. Koronavirus bio je zapravo ono što je djevojka nazvala “jet lagom”.

Djevojka smatra da je panika oko bolesti pretjerana. Connor Read (25) je jedan od prvih Engleza zaraženih koronavirusom jer već godinama živi u kineskom Wuhanu, epicentru zaraze. On je ispričao kako je na početku bolesti bio u uvjerenju da ima obi��nu prehladu te da je sve počelo glavoboljom. Čak se 24 sata osjećao loše pa je otišao u bolnicu.

ZARAŽENA ŽENA MISLILA DA ‘PATI’ OD NEČEG DRUGOG: ‘Putovala sam 30 sati i nisam ni slutila što mi se zapravo događa’

Nakon tjedan dana bilo je jasno da u pitanju nije prehlada jer je mladića boljelo cijelo tijelo, oči su ga pekle, glava je pulsirala, a grlo suzilo. Užasan kašalj pratio je bol u kostima, a 11. dan kod ovog 25-godišnjaka nastupilo je znojenje, vrtoglavica i groznica. “Teško sam disao, a kad bih izdahnuo pluća su mi zvučala kao da gužvate papirnatu vrećicu”, kazao je mladić. Jamui Song, 73-godišnja Tajlađanka, prva je iz svoje države koja je lani u prosincu oboljela od “korone”. Iako je starija i uz brojne tegobe, žena je preživjela zarazu te je boravila na odjelu intenzivne njege. Jak kašalj koji je prerastao u upalu pluća dok je još boravila u karanteni bili su njezini simptomi. Nakon 10 dana u bolnici, njezino stanje se popravilo.

Na kruzeru Diamond Princess zarazio se i britanski par koji čine David i Sally Abel. David je inače u javnosti poznat kao “Diamond Dave” jer je često na Facebook profilu objavljivao što se događa na brodu i kako se osjeća. Britanac je skupa sa suprugom zbog bolesti na kraju prebačen u japansku bolnicu, a ono što je on iskusio s koronavirusom je uistinu dramatično: “Osjećao sam da mi se svaka pora na tijelu otvara i trga, a zbog jakih bolova morao sam koristiti čak i invalidska kolica. Nekoliko dana sam mislio da ću se onesvijestiti od bolova”.

Carl Goldman je Amerikanac koji je također boravio na Diamond Princessu, no imao je drugačije simptome bolesti. Njemu nije bilo tako strašno. Za Washington Post Carl je rekao kako je osjetio samo blagu groznicu i kašalj. On je čovjek od 60 godina koji je nedavno prebolio bronhitis, a unatoč toj činjenici nije imao problema s disanjem. Osim toga, njegov nos nije bio začepljen i nije osjetio nikakve bolove. Njegov test na koronavirus je i dalje pozitivan pa se Carl nada boljim danima kada bude otpušten kući iz bolnice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

EVO TKO JE SUPERŠIRITELJ KORONAVIRUSA U EUROPI: Riječ je o biznismenu (53), vjeruje se da je zarazio 11 ljudi

Povratak na Net.hr