banner

ČISTA MATEMATIKA

NJEMAČKI STRUČNJACI STIŠAVAJU EUFORIJU: Cijepljenje bi moglo potrajati preko godinu dana

‘Cijepljenje ne možemo obaviti u godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana u tjednu cijepimo 150 do 200 tisuća građana, naravno uz uvjet da nam na raspolaganju stoje cjepiva, dolazimo do zaključka da nam je za 15 milijuna građana potrebno 100 dana’, kazao je predsjednik Stalnog povjerenstva za cijepljenje pri Institutu Robert Koch

Stručnjaci državnog Epidemiološkog instituta Robert Koch upozorili su protiv pretjerane euforije glede brzine cijepljenja protiv koronavirusa u Njemačkoj.

“Trebat će nam vremena za točniju analizu studija o puštanju cjepiva u promet i tek nakon toga ćemo dati svoje mišljenje jer nam je u interesu precizna provjera. Tek nakon toga može uslijediti isporuka cjepiva”, rekao je u razgovoru za dnevnik Rheinische Post od četvrtka Thomas Mertens, predsjednik Stalnog povjerenstva za cijepljenje pri Institutu Robert Koch (Stiko).

U NJEMAČKOJ VIŠE OD MILIJUN ZARAŽENIH COVIDOM-19! Merkel: ‘Cjepiva neće odmah riješiti probleme, ali su svjetlo na kraju tunela’

‘Za cijepiti 15 milijuna građana potrebno 100  dana’

On je ukazao na to da ni odgovarajuća ustanova u SAD-u još uvijek nije dala dozvolu za isporuku, iako su već mnogo prije započeli s provjerom.

Predsjednik povjerenstva koje u Njemačkoj daje preporuku za vrste cjepiva je naglasio da će cijepljenja građana Njemačke potrajati cijelu sljedeću godinu.

“Cijepljenje ne možemo obaviti u godinu dana: ako dnevno, pet ili šest dana u tjednu cijepimo 150 do 200 tisuća građana, naravno uz uvjet da nam na raspolaganju stoje cjepiva, dolazimo do zaključka da nam je za 15 milijuna građana potrebno 100 dana”, rekao je Mertens.

DUBINSKA ANALIZA: Koliko je koronavirus uistinu smrtonosan? Krivulja novih infekcija iz Njemačke otkriva pravo stanje

Nešto iznad 50 posto građana spremno cijepiti se

Posljednja ispitivanja pokazuju da je nešto iznad 50 posto od 83 milijuna građana Njemačke spremno cijepiti se protiv koronavirusa. Njemačka se žuri pripremiti centre za cijepljenje širom zemlje kako bi mogla početi s cijepljenjem čim cjepivo bude odobreno u Europi.

Moderna i  Pfizer-BioNTech u tijesnoj su utrci oko cjepiva za Covid-19 nakon što su obje zatražile ovaj tjedan hitno odobrenje od EU, iako još nije sigurno da bi cijepljenje počelo u ovoj godini. Britanija je u srijedu dala odobrenje za cjepivo Pfizera i BioNTecha, te je ispred SAD-a i EU postala prva zemlja koja je formalno odobrila cjepivo navodeći da će idućeg tjedna početi cijepiti najranjivije skupine stanovništva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da 60 do 70 posto stanovništva treba postati imuno na Covid-19, ili cijepljenjem ili zarazivši se, kako bi vlada ukinula mjere poput one o zabrani privatnih okupljanja. Već je ranije priopćeno kako cijepljenje u Njemačkoj neće biti obvezno.

EUROPSKA UNIJA PROTIV BRZOPLETOG ODOBRAVANJA CJEPIVA: ‘Očito postoji globalna utrka’

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE

Povratak na Net.hr