INCIDENT U KÖLNU

ŠOKIRANI NAPADOM: “Gđo Merkel, je li Njemačka dovoljno ‘šarena’ za vas nakon vala kriminala?”

Oko 90 žena prijavilo je da su ih na dočeku Nove godine ispred kelnske katedrale opljačkali, prijetili im ili ih seksualno uznemiravali mladi, većinom pijani muškarci, objavila je u utorak njemačka policija, ocijenivši to “novom dimenzijom kriminala”.

Načelnik policije Wolfgang Albers rekao je na konferenciji za novinare da su policajci napadače opisali da izgledaju kao da potječu iz “arapskih i sjevernoafričkih” zemalja te da su bili u dobi od 18 do 35 godina. “Imamo jednu tužbu za silovanje”, dodao je.

Povjerenik za integraciju Aydan Ozoguz upozorio je da se zbog toga ne smije sve strance i izbjeglice u zemlji smatrati sumnjivima, no desničarske organizacije pozvale su da se prekine puštanje imigranata u zemlju.

Merkel šokirana

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je šokiranost napadima koji su se po policiji dogodili kada se oko 1000 muškaraca podijelilo u manje skupine dok su policajci čistili trg kako bi prekinuli bacanje petardi s vrha stepenica na mnoštvo.

Njemačka je prošle godine primila više od milijun migranata, najviše u Europi.

Gradonačelnica Kölna Henriette Reker kazala je da je to što se dogodilo “nevjerojatno i da se ne može tolerirati “, ali i istaknula kako nema razloga vjerovati da su za to odgovorne izbjeglice.

Ministar pravosuđa Heiko Maas rekao je da Njemačka neće prihvatiti te odvratne napade na žene, ocijenivši ih “novom dimenzijom organiziranog kriminala”.

Veći broj policajaca i kamera

Desna stranka Alternativa za Njemačku, čija je popularnost narasla zbog migracijske krize, poručila je da bi Njemačka trebala zatvoriti granice. “Gđo. Merkel, je li Njemačka dovoljno ‘šarena i kozmopolitska’ za vas nakon vala kriminala i seksualnih napada?”, upitala je na Twitteru jedna od vođa stranke Frauke Petry.

Merkel je Reker u telefonskom razgovoru odgovorila da napadi zaslužuju odlučan odgovor. “Treba učiniti sve kako bi se provela istraga o odgovornima što je brže i temeljitije moguće i kaznilo ih se, neovisno o tome odakle su”, kazala je, po njezinom glasnogovorniku.

Gradonačelnica Kölna kazala je da će grad povećati broj policajaca i sigurnosnih kamera na ulicama kako bi se spriječilo ponavljanje takvih incidenata.

Povratak na Net.hr