ISTRAGA U MOSKVI

NJEMAČKA RUSIJI PREDALA SVE TRANSKRIPTE O NAVALJNOM: ‘Ovaj se zločin mora riješiti u Rusiji’

Njemačka je Rusiji, zbog potreba istrage o trovanju Alekseja Navaljnog novičokom, predala transkripte njegovih razgovora s istražiteljima

Njemačka je Rusiji predala transkripte razgovora s Aleksejem Navaljnim u sklopu istrage koju vodi Moskva o trovanju jednog od glavnih kritičara Kremlja, rekao je glasnogovornik njemačkog ministarstva pravosuđa, zatraživši temeljitu istragu zločina. Ministarstvo je priopćilo da Rusija sada ima sve informacije koje su joj potrebne da bi provela kriminalističku istragu o trovanju Navaljnoga u kolovozu prošle godine, uključujući uzorke tkiva i krvi.

“Njemačka vlada pretpostavlja da će ruska vlada odmah poduzeti sve potrebne korake kako bi razjasnila zločin počinjen protiv Navaljnog”, rekao je glasnogovornik. “Ovaj se zločin mora riješiti u Rusiji. Bit će potrebno provesti istražni postupak razmjeran težini ovog zločina”, dodao je glasnogovornik.

NIJEMCI KONAČNO OBJAVILI NALAZ KOJI NE DAJE PROSTORA ZA SUMNJU: Navaljni je otrovan novičokom, pronađen mu je u krvi

Opsežni odgovori

Navaljni, koji je još uvijek u Njemačkoj gdje je bio na liječenju i oporavku, u Rusiju planira otputovati u nedjelju, prvi put otkad su ga pokušali otrovati, unatoč opasnosti da po povratku završi u zatvoru zbog kršenja odredbi uvjetne kazne. Putina optužuje da je naredio njegovo trovanje smrtonosnim nervnim otrovom novičokom, a neki ga njegovi pristaše pozivaju da zbog vlastite sigurnosti ostane u inozemstvu. Putin je negirao da su ruske vlasti pokušale otrovati Navaljnoga, dodavši kako bi ruski agenti, da su ga željeli dokrajčiti, to bili i ostvarili.

Njemačko ministarstvo pravosuđa izvijestilo je da su s Navaljnim razgovarali berlinski tužitelji kojima je on dao “opsežne odgovore” na pitanja. Ti su prijepisi sada dostupni Rusiji, u skladu s Europskom konvencijom o uzajamnoj pravnoj pomoći, rekao je glasnogovornik.

RUSKI SUDAC TRAŽI DA SE NAVALJNOM U ODSUTSTVU ODREDI ZATVOR: Optužili ga da je prekršio uvjetnu slobodu

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr