'ZAŠTITA OD NOVOG SOJA'

NJEMAČKA POSTROŽILA UVJETE ZA ULAZAK: Svima koji doalze iz rizičnih područja obavezan test i samoizolacija, bez obzira na rezultat

Kao i do sada putnici iz inozemstva dužni su uoči putovanja svoj dolazak u Njemačku prijaviti digitalnim putem

Vlada u Berlinu donijela je u srijedu uredbu obveznog testiranja na koronavirus za sve koji u Njemačku dolaze iz epidemiološki rizičnih područja i mjeru samoizolacije bez obzira na rezultat testa.

“Putovanja u inozemstvo nisu prikladna ovoj pandemiji, a oni koji se unatoč tomu ne mogu odreći putovanja morat će se testirati po dolasku”, rekao je ministar zdravstva Jens Spahn nakon sastanka vladina kabineta.

Mjerom obveznog testiranja poboljšat će se zaštita od novog soja koronavirusa, objašnjeno je.

“Mi trebamo pod svaku cijenu spriječiti širenje ovog soja u Njemačkoj”, rekao je Spahn.

Neki imaju 48 sati za testiranje, a neki ga moraju odmah predočiti

Putnici po dolasku iz rizičnih područja sa sedmodnevnom incidencijom većom od 50 moći će se testirati u roku od 48 sati nakon dolaska u Njemačku, a ako stižu iz područja s incidencijom većom od 200 morat će negativni test predočiti pri samom ulasku u Njemačku.

Paralelno s odlukom vlade o obaveznom testiranju na koronavirus po ulasku u Njemačku na snazi su i dalje propisi saveznih pokrajina po kojima su putnici iz inozemstva obavezni pridržavati se pravila desetodnevne samoizolacije.

To razdoblje može se skratiti ponovnim testiranjem nakon pet dana.

Od testiranja i samoizolacije oslobođene su osobe koje u Njemačkoj ne planiraju boraviti dulje od 72 sata i stigle su s nekim određenim ciljem poput posjete rodbini.

Kao i do sada putnici iz inozemstva dužni su uoči putovanja svoj dolazak u Njemačku prijaviti digitalnim putem.

Po najnovijem, putnici će po dolasku o novim pravilima automatski biti obaviješteni preko SMS-a.

Povratak na Net.hr