HTJELI IZVESTI ATENTAT

NJEMAČKA PODIGLA OPTUŽNICU PROTIV RADIKALNO DESNE TERORISTIČKE SKUPINE: Planirali napade na političare i islamske ustanove

Pripadnici skupine ‘Grupa S’ su planirali napade na političare, podnositelje zahtjeva za azilom i džamije s ciljem izazivanja kaosa, stanja bliskog građanskom ratu i dovođenja u pitanje ustavnog poretka SR Njemačke

Više državno odvjetništvo u Karlsruheu podiglo je u četvrtak optužnicu protiv dvanaestorice pripadnika ekstremno desne skupine koja je planirala napade na političare i islamske ustanove.

“Jedanaestorici optuženih se predbacuje članstvo i osnivanje terorističke skupine s radikalno-desničarskom pozadinom, a jednom optuženom pomaganje ove skupine”, stoji u optužnici Višeg državnog odvjetništva iz Karlsruhea.

EKSPLOZIJA NA GROBLJU ZA NEMUSLIMANE U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Ima ranjenih, za napad nitko nije preuzeo odgovornost

Planirali napad na političare

Optužnica je podnesena pred Višim pokrajinskim sudom u Stuttgartu. Kako javlja javni servis SWR, pripadnici skupine “Grupa S” su planirali napade na političare, podnositelje zahtjeva za azilom i džamije s ciljem “izazivanja kaosa, stanja bliskog građanskom ratu i dovođenja u pitanje ustavnog poretka SR Njemačke”.

Jedna od meti napada bio je njemački političar R. HabeckFoto: Profimedia

Kao mogući ciljevi atentata se navode političari Zelenih Robert Habeck i Anton Hofreiter. Optuženi se u pritvoru nalaze još od veljače, kada je u akciji diljem Njemačke uhićeno dvanaest pripadnika ove skupine. “Grupu S” je koordinirao 53-godišnji Werner S. iz Wuerzburga. Jedan pripadnik skupine ubio se tijekom pritvora.

Jedan od odvjetnika obrane je lik iz BiH poznat po vrijeđanjima ‘Zelenih’

Još jedan radikalni desničar, kojeg je krajem rujna u Poljskoj uhitila tamošnja specijalna policije, održavao je kontakte sa “Grupom S”. Kod njega je, između ostalog, pronađeno 1,2 kilograma eksploziva.

Među odvjetnicima koji su preuzeli obranu optuženih nalazi se i odvjetnik i gradski vijećnik iz Freiburga Dubravko Mandić. Ovaj političar desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD), bosanskohercegovačkog porijekla, već je osuđen zbog vrijeđanja političara stranke Zeleni, a protiv njega se, zbog ekstremnih svjetonazora, vodi i postupak izbacivanja iz stranke.

Povratak na Net.hr