NAKON DUGOG ZATVARANJA

NJEMAČKA KRENULA U BLAGO OTVARANJE: Djeca ponovno odlaze u škole i vrtiće, a dopušten je i sport na otvorenome

U saveznim pokrajinama Saska i Donja Saska nastava u školama je djelomice počela već prošlog tjedna, a od ponedjeljka škole i vrtiće otvara daljnjih deset saveznih pokrajina

Škole i vrtići u većini njemačkih saveznih pokrajina od ponedjeljka ponovno otvaraju vrata za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante uz stroga higijenska pravila i pridržavanje propisanih mjera.

„Dobro je da mnoge škole sada postupno uvode nastavu uz prisustvo učenika u školama. Djeca, pogotovo ona mlađa, trebaju jedni druge“, rekla je savezna ministrica obrazovanja Anja Karliczek u ponedjeljak.

Ona je istodobno apelirala na roditelje i nastavno osoblje da se pridržavaju svih raspoloživih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa.

MOĆNA EUROPSKA ZEMLJA IMA PROBLEM – LJUDI BAŠ I NE HRLE PO CJEPIVO; Mnogi rješenje vide u – Angeli Merkel

Cijepljenje osoblja u školama i vrtićima

„Najnoviji razvoj epidemiološke situacije s ponovnim porastom broja novih zaraza te širenje mutiranih sojeva virusa pozivaju nas na oprez“, rekla je Karliczek.

Ona se, kao i ministar zdravstva Jens Spahn, založila za prioritetno cijepljenje osoblja u školama i vrtićima.

Tzv. korona-kabinet, koji okuplja ministre nadležne za suzbijanje pandemije, raspravlja u ponedjeljak i o masovnim provođenjima testova kao o daljnjoj mjeri u procesu normalizacije rada škola i vrtića.

Dopušten i sport na otvorenome

U saveznim pokrajinama Saska i Donja Saska nastava u školama je djelomice počela već prošlog tjedna, a od ponedjeljka škole i vrtiće otvara daljnjih deset saveznih pokrajina.

BRITANSKI SOJ SE VELIKOM BRZINOM ŠIRI NJEMAČKOM: ‘Moramo biti vrlo oprezni, ne smijemo staviti na kocku naše trenutne uspjehe’

Škole se otvaraju za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te za učenike završnih razreda (maturante).

Od ponedjeljka je ponovno dopušten i sport na otvorenome, ali samo za osobe jednog domaćinstva uz prisustvo jedne osobe iz nekog drugog domaćinstva.

Nakon što je broj novih zaraza u Njemačkoj već tjednima u padu, taj trend se prošlog tjedna zaustavio, a državni epidemiološki institut Robert Koch u ponedjeljak bilježi porast broja novozaraženih i blagi porast sedmodnevne incidencije.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr