OPSADNO STANJE U NJEMAČKOJ

VELIKA POTRAGA ZA ODBJEGLIM TERORISTOM IZ SIRIJE: ‘Specijalci su ga ugledali i pucali, ali im je uspio pobjeći’

Policija diljem Njemačke danas i dalje traga za 22-godišnjim Sirijcem Jaberom al-Bakrom osumnjičenim da je planirao terorističke napade u Njemačkoj s islamističkom pozadinom.

Pokrajinska policija u saveznoj pokrajini Saska potvrdila je pisanje portala Spiegel Online po kojemu je prilikom subotnje akcije Sirijac pobjegao pripadnicima specijalne policije koji su pritom ispalili hitac upozorenja.

NJEMAČKI GRAD POD OPSADOM, ČULA SE EKSPLOZIJA: ‘U velikoj protuterorističkoj akciji spriječen je napad na aerodrom! Traga se za Sirijcem’

“Policajci su ugledali osumnjičenog, ali ga nisu mogli uhititi“, priopćila je pokrajinska policija.

OPSADNO STANJE U BERLINU: Policija na ulicama, osumnjičeni Sirijac u bijegu

Specijalci su nakon nadzora stana u istočnom gradu Chemnitzu, u kojem je osumnjičeni živio s još jednom osobom koja je u međuvremenu uhićena, izvršila akciju ali im je glavni osumnjičeni pobjegao.

Izuzetno opasan eksploziv

MUNJEVITA AKCIJA: Njemačka policija uhitila trojicu u Chemnitzu, pronašla eksploziv

U stanu je pronađen eksploziv koji je policija opisala “izuzetno opasnim“. Zasad nije poznato je li osumnjičeni ponio sa sobom oružje ili eksploziv.

Specijalci pred zgradom u Chemnitzu
Specijalci pred zgradom u ChemnitzuFoto: JENS-ULRICH KOCH/AFP

Policija nije željela reći je li al-Bakr stigao u zemlju kao izbjeglica. Oko 890.000 migranata došlo je u zemlju 2015., brojni od njih bježeći od rata u Siriji.

Potraga za odbjeglim Sirijcem usredotočila se na zračne luke na istoku zemlje. Na berlinskom aerodromu Tegel policija je danas iz jednog zrakoplova izvukla muškarca koji je sličio odbjeglom Sirijcu.

 Spriječeno više napada

O mogućim ciljevima bombaškog napada se nagađa, a vlasti su odbile komentirati tvrdnje portala “Focus“ da je meta trebala biti neka njemačka zračna luka.

Savezna policija, koja je odgovorna za sigurnost prometnih objekata, u povišenom je stanju pripravnosti ali dodatne mjere nisu uvedene jer, kako je priopćeno, one ionako vrijede od terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu početkom godine.

Njemačka sigurnosne mjere dodatno pojačala nakon dva teroristička napada u lipnju u samo tjedan dana. Za oba je odgovornost preuzeo IS i izveli su ih tražitelji azila.

Tijekom ove godine policija je spriječila nekoliko terorističkih napada. U posljednjoj akciji u Koelnu je uhićen 16-godišnji izbjeglica iz Sirije koji je navodno, u kontaktu s Islamskom državom, pripremao bombaške napade.

GERMANY-SYRIA-POLICE-ATTACK

Povratak na Net.hr