'Nitko neće podići zid oko nas'

Predsjednik Vladimir Putin opovrgao je da će Moskva zbog ukrajinske krize na međunarodnoj sceni biti izolirana i izazio uvijerenje da rusko gospodarstvo neće biti jedino koje će patiti zbog zapadnih sankcija i pada cijena nafte i rublje, doznaje se u nedjelju iz interviewa za agenciju TASS.

SAD i EU su Rusiji uveli sankcije zbog aneksije ukrajinskog poluotoka Krima i potpore proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

“Mi razumijemo fatalnost ‘Željezne zavjese’ za nas. Ni u kojem slučaju nećemo ići tim putem i nitko neće podići zid oko nas. To je nemoguće”, rekao je Putin.

Sankcije su pogodile ranjivo rusko gospodarstvo i izazvale pad rublje, što je pritisak pojačan naglim padom globalne cijene za naftu koja predstavlja jedan od glavnih ruskih izvoznih proizvoda.

I drugi će biti pogođeni

“Ako je cijena energenata namjerno snižena, to će pogoditi i one koji uvode ta ograničenja. Daleko od toga da će sankcije, nagli pad cijene nafte i pad vrijednosti nacionalne valute izazvati negativne učinke ili katastrofalne posljedice samo kod nas. Takvo što se neće dogoditi”, uvjeren je Putin. On pad cijene nafte povezuje s povećanom američkom proizvodnjom nafte i plina iz škriljevca, povećanjem prodaje iz Libije, Saudijske Arabije i Iraka, uključujući i prodaju na crnom tržištu koju provodi Islamska država.

Putin je u razgovoru za TASS također nagovijestio mogućnost da se kandidira za četvrti predsjednički mandat na izborima 2018., što bi ga u slučaju pobjede zadržalo na vlasti do 2024.

“Da, moguće je da ću se kandidirati. Još uvijek ne znam hoće li do toga doći ili ne”, rekao je Putin.

Povratak na Net.hr