SAVEZNE DRŽAVE UMJESTA SAD-A

ODRŽANA KLIMATSKA KONFERENCIJA U BONNU: ‘195 zemalja postavilo je konkretna pravila za implementaciju Pariškog sporazuma’

Dvadeset i treća Klimatska konferencija u Bonnu (COP23) završila je u petak s dvotjednim radom, a domaćin konferencije, njemačka ministrica zaštite okoliša Barbara Hendricks, ocijenila je konferenciju uspješnom.

“Sto devedeset i pet zemalja postavilo je konkretna pravila za implementaciju Pariškog klimatskog sporazuma i time je ispunjena zadaća ove konferencije”, rekla je Hendricks u petak u Bonnu.

SAD prisutne u delegacijama saveznih država

Ona je dodala kako se osjetilo da u Bonnu svi žele postići uspjeh, pa i predstavnici SAD-a koji su, iako je američki predsjednik Donald Trump najavio izlaz svoje zemlje iz Pariškog klimatskog sporazuma, bili prisutni s mnogim delegacijama saveznih država.

Hendricks je ujedno izrazila zadovoljstvo što Sjedinjene Države, usprkos strahovanjima, “nisu blokirale i ometale” rad konferencije.

‘U Bonnu se nije osjetio duh Pariza’

“U Bonnu se osjetio duh Pariza”, rekla je Hendricks. Socijaldemokratska ministrica, koja tehnički obavlja ovu funkciju dok Njemačka ne dobije novu vladu, izrazila je žaljenje što se Njemačka nije obvezala na određene ciljeve vezane uz odustajanje zemlje od termoelektrana na ugljen.

Njemački državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša Jochen Flasbarth također je konferenciju, koja je sa 25.000 sudionika bila najveća međunarodna konferencija ikad održana u Njemačkoj, okarakterizirao kao potpuni uspjeh.

“Mi smo obavili ono što se od nas očekivalo”, rekao je Flasbarth na završnoj konferenciji za tisak i pritom odbacio kritike nekih organizacija za zaštitu okoliša koji su sudionike COP23 konferencije optužili za “nedostatak hrabrosti”.

Greenpeace je naročito kritizirao “nedostatak impulsa” kad je u pitanju zatvaranje termoelektrana na ugljen.

“Bonskoj konferenciji nedostaje hrabrosti i entuzijazma”, rekla je direktorica Greenpeacea Sweelin Heuss i dodala kako “ne osjeća duh Pariza u Bonnu”.

Pretjerani zahtjevi zemalja u razvoju

Poziv na očuvanje šuma tijekom konferencije u BonnuFoto: afo

Sudionici konferencije su uoči zatvaranja konferencije u petak navečer još uvijek pregovarali o financijskim okvirima kojima bi razvijene industrijske zemlje kompenzirale napore zemalja u razvoju.

ZATOPLJENJE JE STVARNOST ALI… Ovo je pet stvari o klimi o kojima se znanstvenici doista ne slažu

Državni tajnik Flasbarth je ocijenio da zahtjevi nekih zemalja u razvoju “prelaze granice izdržljivosti budžeta nekih razvijenih zemalja uključujući i Njemačku”.

U radu dvotjedne konferencije sudjelovao je, osim Angele Merkel i predsjednika Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera, i predsjednik Francuske Emmanuel Macron.

Konferenciju su posjetili i neki istaknuti američki borci za očuvanje okoliša poput bivšeg potpredsjednika SAD-a Ala Gorea i bivšeg guvernera Kalifornije Arnolda Schwartzeneggera.

Povratak na Net.hr