žele podijeliti irak?

NISU SVI SRETNI: Amerikanci obučavaju sunite za borbu protiv Islamske države

Nakon neuspjeha iračke ofenzive za vraćanje kontrole nad provincijom Anbar, Sjedinjene Američke Države mijenjaju strategiju. Vrše obuku sunitskih plemena koja će se sa iračkim snagama boriti protiv Islamske države u većinskim sunitskim područjima.

Ovakav potez naišao je na odbijanje moćnih šijitskih milicija koje tvrde da je ovo plan za podjelu Iraka. Obamina administracija vjeruje da će njihova uloga biti presudna u vraćanju kontrole nad većinskom sunitskom pokrajinom, piše Al Jazeera.

‘SAD stvara sunitsku vojnu silu’

Program ima podršku Iračke vlade. No, prisutan je i snažan otpor:

“Ako su Amerikanci zabrinuti za sunite, onda ne bi trebali kršiti suverenitet Iraka. Oni bi trebali omogućiti vladi da sama obučava. Amerika stvara sunitsku vojnu silu. To nije pomoć, nego plan za podjelu Iraka”, tvrdi Hadi Al Ameri, zapovjednik u šijitskim paravojnim jedinicama koje su u velikoj mjeri zamijenile iračku vojsku na terenu.

Al Ameri nalazi se na čelu organizacije Badr – vojnog krila Vrhovnog islamskog vijeća Iraka koje ima veliki broj predstavnika u Iračkom parlamentu. Ne krije svoje dobre odnose s Iranom a donedavno je bio protivnik bilo kakve američke uloge u borbi protiv IS. Po nekima, Al Ameri je postao jedna od najmoćnijih osoba u Iraku.

Sunitski političari strahuju da je jačanje snage zapovjednika Al Amerija štetno za državu. Za njih je američki program obuke korak u pravom smjeru, a konačni cilj je stvaranje tzv. Nacionalne garde, prenosi Al Jazeera.

Povratak na Net.hr