KRIZA U REPUBLIKANSKIM REDOVIMA

NIŠTA OD TRUMPOVOG UKIDANJA OBAMACAREA: Velik dio republikanaca neće podržati prijedlog svog predsjednika

Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa Paul Ryan izvijestio je predsjednika Donalda Trumpa o statusu glasovanja o republikanskom prijedlogu zakona koji bi zamijenio Obamacare, priopćila je Bijela kuća u trenutku kada se čini da ta mjera možda neće dobiti dovoljno glasova da bi bila usvojena.

“Ryan je došao ovdje kod predsjednika kako bi ga izvijestio o prijedlogu zakona”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer na brifingu za novinare.

Spicer je kazao da je glasovanje predviđeno za 15.30 sati (20.30 sati po srednjoeuropskom vremenu).

Nema dovoljno glasova

CNN je izvijestio, pozivajući se na jedan republikanski izvor, da je Ryan rekao predsjedniku da nema dovoljno glasova za usvajanje republikanskog prijedloga zakona o reformi zdravstvenog sustava, kojom bi se poništio tzv. Obamacare.

Novi zakon o zdravstvenom osiguranju, koji podržava Donald Trump, trebao bi unijeti znatne promjene u dosadašnji zakon, Affordable Care Act, koji je prvi put omogućio zdravstveno osiguranje velikom broju siromašnih Amerikanaca.

Iako republikanci imaju većinu u donjem domu, prijedlog zakona vjerojatno nema dovoljno glasova za prolazak jer mu se protive neki radikalni i nekoliko umjerenih republikanaca.

Prema CNN-u, Ryan je zatražio da mu Trump da smjernice glede mogućih daljnjih koraka.

Povratak na Net.hr