PUSTA OBEĆANJA

NIJE MU DUGO TREBALO: 9 primjera kako je Trump već izdao svoje birače otkako je izabran za predsjednika

Tijekom predizborne kampanje Donald Trump dao je neka od najneobičnijih obećanja što su se ikada od predsjedničkih kandidata mogla čuti.

Pritaše su ga doživjele kao izravnog radikala, ali ubrzo će otkriti što su sve političari spremni izgovoriti ne bi li pobijedili na izborima.

1.  Zdravstvena politika

Trump se tako u kampanji, podsjeća Independent, obrušio na politiku Baracka Obame kojom je omogućio milijunima siromašnih Amerikanaca da dobiju zdravstveno osiguranje. Najavljujući ukidanje toga, Trump je tvrdio: “Vrlo brzo ćemo to riješiti. To je katastrofa.”

No, sada najavljuje da bi mogao samo reformirati politiku zdravstvenog osiguranja, ali bi zadržao pravilo prema kojem police osiguranja pokrivaju zdravstvene probleme tek nakon što formalno počnu vrijediti, te omogućuju mladima da budu osigurani preko roditelja.

ŠTO TRUMPOVA POBJEDA ZNAČI ZA HRVATSKU VOJSKU: Ostajemo bez borbenih aviona i šaljemo više vojnika u misije?

Trump je rekao kako su ga uvjerili da bi trebao zadržati elemente zdravstvene politike što ju je uveo Obama, iako ga je ranije optuživao da financira Islamsku državu.

2. Pritvaranje Hillary Clinton

Trump je svojim glasačima obećao da će imenovati glavnog državnog odvjetnika koji će pokrenuti kaznene postupke protiv njegove protivnice iz Demokratske stranke, jer je kao državna tajnica koristila privatni server elektroničke pošte. Za taj skandal svojedobno je rekao da je “veći od Watergatea”.

Na predizbornim skupovima zato su se čuli povici: “Zatvorite ju!, Zatvorite ju!” Čak joj je u lice rekao da će, ako on dođe na vlast, završiti u zatvoru.

No, nakon što su ga za to pitali nakon pobjede, Trump je uzvratio: “To nije nešto na što ću trošiti svoje misli”.

GOVOR TIJELA SVE ODAJE: Stručnjaci otkrili što stoji iza neugodnog susreta Obame i Trumpa u Bijeloj kući

Čini se da je nakon samo jednog telefonskog razgovora s Hillary Clinton Trump uvjeren kako ona nije političarka čija “korumpiranost do sada nije viđena”, nego da je u pitanju “žena koja ne može biti bolja”.

3. Zid prema Meksiku

Vjerojatno najveći simbol Trumpovog beskompromisnog pristupa upravo je ideja o zidu na granici s Meksikom. Nakon što je izjavio da Meksikanci dolaze preko granice i “donose drogu i kriminal”, te da je riječ o “silovateljima”, ubrzo je poručio: “Napravit ćemo zid”. Čak je najavio da će Meksikanci sami platiti izgradnji zida, što su njegove pristaše popratili povicima odobravanja: “Izgradite zid!”

Međutim, sada je Trumpov savjetnik Newt Gingrich doveo u pitanje realizaciju takve politike prema susjedima. Među ostalim je rekao: “Trump će posvetiti mnogo vremena nadzoru granice. Ne vjerujem da će previše vremena potrošiti na uvjereravanje Meksika da ga plati, no to je svakako bilo odlično oruđe u kampanji”.

4. Zabrana muslimanima

I dok su njegove pristaše glasno pozdravile ideju o zabrani ulaska muslimanima u SAD, ta je najava, što ju je iznio još lani, diljem svijeta izazvala zgražanje.

Ove godine ideja je nešto modulirana te je prezentirano da bi se zabrana odnosila samo na ljude one nacionalnosti koje su “kompromitirane terorizmom”.

Novinari su ga ovaj tjedan ponovno pitali o toj mogućoj zabrani, a Trump je samo zahvalio svima i otišao, iako se činilo da je čuo pitanje.

5. Porez na proizvode iz Kine

Prozivajući strane sile za podrivanje američke industrije, Trump je posebno prstom upro u Peking, te predložio poseban porez na robu iz Kine “koji bi trebao iznositi 45 posto”.

Međutim, još jedan njegov savjetnik, Wilbur Ross, sada govori drukčije.

“Trumpa su pogrešno interpretirali. Nije spominjao 45 posto na proizvode iz Kine, niti to namjerava učiniti”, izjavio je Ross za Yahoo Finance.

NUKLEARNI NAPAD – PROTOKOL: Želi li Donald Trump ispaliti projektil, ovo je procedura koju mora slijediti

“Zapravo je rekao da bi, ako se utvrdi da je vrijednost kineskog yuana 45 posto precijenjena, te ako Kina ne bude željela pregovarati s nama, moglo postati nužno da im zaprijetimo tarifom od 45 posto”, objasnio je Ross, no to zasigurno ne bi zvučalo tako upečatljivo u kampanji.

6. Nuklearni sporazum s Iranom

Iran je druga zemlja koja je Trumpu bila zanimljiva meta tijekom predizborne kampanje.

U listopadu je njegov potpredsjednik Mike Pence izjavio kako će “Trumpova administracija poderati sporazum s Iranom”.

No, nakon izbora Trumpov savjetnik Walid Phares za BBC je izjavio nešto drugo: “Poderati je možda preteška riječ. On će taj sporazum razmotriti, što u međunarodnim odnosima nije neuobičajeno”.

7. Zemlje će same plaćati svoju obranu

Saveznike u NATO-u Trump je šokirao kada je izjavio da bi mogao uskratiti američku pomoć savezu ako ocijeni da ne plaćaju dovoljno za obranu. Najavio je i moguće povlačenje američkih snaga iz Južne Koreje ako Seoul ne počne plaćati više.

Međutim, nakon telefonskog razgovora s Park Geun-hye, ured južnokorejske predsjednice izvijestio je kako se Trump obvezao ispunjavati obveze zaštite Južne Koreje prema postojećem savezničkom ugovoru.

IZNENADIT ĆETE SE: Analize srušile brojne mitove i otkrile veliku istinu o Trumpovim biračima

8. Vraćanje mučenja vodom tzv. “waterboarding”

Svoje je kritičare uspio iznenaditi i najavom da će ponovno dopustiti mučenje vodom. Ta je praksa zabranjena još tijekom Busheva mandata.

CNN javlja kako je predsjednik obavještajnog odbora republikanaca Mike Rogers ustvrdio da je ta Trumpova najava bila samo “rječnik kampanje”.

9. Zakon i red

Svojim glasačima Trump je poručio da oni političari koji ne mogu poštivati zakon i red “ne mogu ni voditi ovu zemlju”.

Iako je čak četiri puta tijekom jednog skupa ponovio frazu “zakon i red”, ostatak njegova govora još uvijek ima negativne posljedice. Diljem zemlje traju prosvjedi protiv njega, a aktivisti su počeli smišljati kako da mu naruše inauguraciju.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr