PREDSJEDNIČKE TAJNE

‘NEVJEROJATNO, STRAŠNO I JADNO!’: Hollande objavio eksplozivnu knjigu, pljušte reakcije sa svih strana

Objavljivanje knjige povjerljivih razgovora francuskog predsjednika Francoisa Hollandea s novinarima u kojoj se osvrće na svoju predsjedničku dužnost od 2012. potaknula je lavinu reakcija i komentara od nevjerice do zaprepaštenja, kako među sucima i sportašima, tako i u njegovu taboru.

Šest mjeseci prije predsjedničkih izbora, ova knjiga bi mogla poništiti sve napore da se stvore uvjeti za njegovu kandidaturu za drugi mandat, ističu u četvrtak mediji o toj knjizi koja je zbirka šezdesetak razgovora s dvojicom novinara Le Mondea.

“Ne znamo koju bismo riječ upotrijebili. Je li to nesvjesnost, bezočnost ili pak mazohizam? (…) Ovi razgovori u kojima stanar Elizejske palače nalazi zadovoljstvo, govore o stanovitom obliku narcisoidnosti”, komentira u četvrtak list Le Figaro.

“Nevjerojatno”, “strašno”, “jadno”, komentirali su socijalistički zastupnici za medije želeći ostati anonimni. U oporbenoj desnici i u krajnjoj desnici pljušte kritike.

“Dođe mi da se zapitam: Gdje prestaje ispovijed i kad je stigao raditi?”, upitala se Nathalie Kosciusko-Morizet, jedna od sedmero kandidata na predizborima desnice.

Rijetko je koji naslov knjige – “Jedan predsjednik ne bi to smio reći…” – tako odgovarao osjećaju koji potiče njeno čitanje. Svakojake tajne poput kazetne bombe odjekuju na stranicama knjige, od podrugljivih primjedbi o njegovu prethodniku Nicolasu Sakrozyju (“mali De Gaulle”) i njegovoj bivšoj partnerici Valerie Trierweiler (“nesretnica”) do kritike pravosuđa (“kukavna institucija”) i nogometaša (“neodgojeni dečki”).

FRANCE-VOTE-PRIMARIES-REPUBLICAINS

Dvojica visokih sudaca u četvrtak su se obratila javnosti riječima: “Nezamislivo je da predsjedničku dužnost (…) njen nositelj može iskoristiti kako bi među Francuzima širio tako lošu sliku o njihovu pravosuđu”, komentirao je prvi predsjednik Vrhovnog suda Bertrand Louvel.

List Liberation ocjenjuje da je Hollande u ovoj knjizi dao “komentar svojih rezultata” i “opravdao se pred optužbama svoje stranke za izdaju” dok se čini da još razmišlja o podnošenju kandidature za drugi mandat.

Povratak na Net.hr